Завърши археологическото проучване край село Мощанец по трасето на лот 3.1 от автомагистрала „Струма”

Благоевград. Завърши спасителното археологическо проучване в землището на сeло Мощанец по трасето на лот 3.1 Благоевград – Крупник от автомагистрала „Струма”, в участъка от км 362+100 до км 362+400. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Обектът е в близост до река Струма над местността Бистраците. С приключването им се дава възможност за извършването на строителни работи в тази отсечка от автомагистралата.
Археологическите разкопки са извършени от август до ноември т. г. Разкрити са останки от селище и некропол от късноримската и ранножелязната епохи, които попадат в обхвата на АМ „Струма“. Проучени са 9 жилищни и стопански сгради, както и 70 гроба. Сградите са организирани в сложни, верижни комплекси и са били снабдени с канализационни и отводнителни съоръжения. Има запазени части от зидове с височина до 1,2 м, което свидетелства за монументалност на проучените комплекси.
Сред откритите археологически находки са керамика, стъклени съдове и гривни, пръстени, фибули (вид катарами), обеци, инструменти, монети и др.
Археологическите проучвания са извършени от НАИМ при БАН.
Участъкът между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“ (12,6 км) се изгражда със средства от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет.