Задушницата преди Великия пост ще бъде отслужена от архимандрит Висарион в храм „Св. Неделя“ в смолянския квартал Райково

Ден преди Месните заговезни – на 2 март е първата  Задушница за годината преди започване на Великия пост. По този повод в събота, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи св. Литургия за упокой и обща Панахида за починалите наши близки в храма „Св. Неделя“ в квартал Райково, в Смолян. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. В съслужие с него ще бъдат енорийският свещеник и секретар на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и иподякони.

Заупокойната св. Литургия ще започне в 9 часа. След нея ще бъде отслужена и Панахида. Църквата е отредила да се почитат починалите с молитви, варено жито /коливо/, вино, хляб. Житото като тайна на живота символизира Възкресението. Самият Господ Иисус Христос е казал: „Истина, истина ви казвам: ако житното зърно, паднало в земята, не умре, остава си само; ако ли умре, принася много плод.“ /Йоан. 12:24/ „Смъртта е отредена не за унищожаване на живота, а за пресъздаването му в нетление, слава и сила.“ Виното символизира Христовата кръв, хлябът – Неговата плът. Раздавките на Задушница и на помените се приготвят с мисъл и молитва за починалите, та всеки, който получи от тях, и той да се помоли и каже: „Бог да прости!“ Добре е да се раздава милостиня не само на близки, а и на бедни и нуждаещи се хора.

През тази година  трите Задушници  се падат на 2 март преди Неделя Месопусна, на 15 юни преди Петдесетница /Черешова Задушница/ и на 2 ноември – Архангелова Задушница.