Заместник-министърът на културата Амелия Гешева се срещна с кмета на Свищов по повод статута на историческата местност Паметниците

Свищов. Кметът на Свищов проведе среща със заместник-министъра на културата Амелия Гешева, относно стъпките, които община Свищов е предприела за развитието на местността Паметниците, съобщиха от пресцентъра на Общината. Генчо Генчев запозна министър Гешева, че преди по-малко от година Общината е предприела мерки за определяне границите на територията на историческата местност и отделяне на границите  от античния град Нове. Тази тежка процедура, за определяне на границите и статута на местността, и придобиването ѝ за стопанисване от Общината, не е водена до момента от нито едно ръководството на община Свищов. Кметът уточни, че процедурата е сложна, тъй като статутът на местността е смесен – едновременно е държавна собственост, исторически резерват и горска територия. По тази причина попада и в Министерство на земеделието, и в Агенция по горите, и към Министерство на културата. Процедурата за придобиване на местността Паметниците е единствената възможност на пред Общината да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ, чрез различни финансови инструменти и да превърне историческата местност в място отговарящо на значимостта му. Към момента Общината не може да влага сериозни финансови ресурси в местността, защото тя не е предоставена за стопанисване и управление.

По време на разговора стана ясно, че към момента първият етап от сложната процедура е преминал, очаква се да бъде подписан протокол от министъра на културата, с който да бъдат определени реалните граници на историческия резерват. Следващата стъпка предстои в Министерство на земеделието – да се извади горският фонд, след което Министерство на културата да предприеме необходимите действия за предаване, чрез Областния управител и МС, за стопанисване и управление на община Свищов.