Зам.-кметът Илиана Бицова: Обогатяването на културния календар утвърждава Ямбол като фестивален център и привлекателна туристическа дестинация

Интервю със зам.-кметът на Община Ямбол за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Двадесет и първото издание на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лакатник“ събира театрали от цялата страна, които да завладеят с магията на театралното изкуство. Колко са участниците в тазгодишното издание на фестивала и от кои градове са те?

Илиана Бицова: Тазгодишното издание на фестивала, което е двадесет и първо поред се провежда в дните между 15 и 19 април. То събиране не само театралите от България, но и на нашите гости от чужбина. Ние имаме гости от Държавния куклен театър в Москва, Русия, от Алба Юлия Румъния, „Театър за деца и младежи“ в Скопие, Македония, Кукленият театър – Люлебургаз, Турция и Театрален куклен театър от Унгария. Всички те са наши гости заедно с 12-те спектакъла, които се състезават за наградния фонд на Куклено-театралния фестивал. Присъстват и куклено-театрални спектакли от цяла България.

Водещ: Как успявате да съхраните вече 21 издания на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лакатник“?

Илиана Бицова: Искаме и амбицията е да утвърждаваме Ямбол като театрален град и Куклено-театралният фестивал е част от тази традиция. Той е уникален по своя характер, защото няма друг Национален куклено-театрален фестивал. Факт е, че с течение на времето и годините на своето развитие той печели все повече почитатели и гости от чужбина. Те посещават града и участват в спектаклите, на които се радват и малки, и големи, гости и жители на град Ямбол не само в залите на града, но и на уличните и площадни пространства. Целият град е театър в тези 5 дни.

Водещ: Вие споменахте, че фестивалът има състезателен характер, но какви са другите цели на форума?

Илиана Бицова: Всъщност фестивалът има две части – литературен конкурс предходната година и тази година е конкурсът за театрални постановки. Целите на фестивала, освен състезателния характер и освен демонстриране на изкуството на куклите, на изкуството на артистите, които изпълняват представленията, е и да запазим театъра като изкуство, защото той възпитава, учи ни да бъдем по-добри, да вярваме в доброто и да правим света около нас по-красив и по-вълшебен като една приказка без край. Съхраняването на кукленото изкуство доставя радост не само на децата, но и на всички негови по почитатели и на творците, които създават пиесите, които се изпълняват от актьорите и всички ние им се радваме. Кукленият свят ни прави по-добри.

Водещ: Как общината успява да поддържа интереса на ямболии към културата и изкуството?

Илиана Бицова: Има серия събития, които ние сме оформили като културен календар. Всяка година този културен календар, който Община Ямбол финансира, става все по-богат и по-богат, защото изискванията на жителите на Ямбол към нас като община нарастват. Ние се опитваме да задоволим интересите и културните потребности на нашите граждани. Така че обогатяваме културния календар и културната програма в общината и искаме да утвърдим Ямбол като фестивален град, който може да даде не само на града, а и на България достойни културни събития, които да привличат не само гости от България, но и от чужбина. И в тази посока вървим през последните години не само като фестивален център, но и като туристическа дестинация.

Водещ: Да. И за поредна година музикалното събитие „Златната Диана“ отправя предизвикателство към почитателите на класическата музика с амбициозна и разнообразна програма. На 21 април е началото му, а вие ще разкриете пред нашите слушатели в аванс какво да очакват.

Илиана Бицова: Музикалните празници „Златна Диана“ имат почти половинвековна традиция. Началото е в далечната 1974 година. За този дълъг период на своето развитие фестивалът расте, развива се, обогатява се и носи голямо удовлетворение на почитателите на класическата музика, на ямболии и на гостите на града. В тазгодишното издание са представени изключителни музикални личности, приели поканата за участие, благодарение и на развиващото се реноме на Ямбол като огнище на музикалната култура на България, познато дори и извън нейните граници. Наши гости на фестивала са Иван Данко, който е изключително талантлив музикант, соло обой, родом от Словакия, но е солист на Щутгартската опера. Освен концерта, на който обърнах внимание, тържественото откриване на музикалните празници „Златната Диана“ със солист Иван Данко и разбира се под диригентската палка на маестро Константин Илиевски, концертмайстор на Камерен оркестър „Дианополис“, Красимира Султанова, е организирано и матине на 21 април от 17:30, на което ще се радвам да съберем любителите на класическата музика в една исторически респектираща зала на Ямболския безистен, в който освен музикантите, ще се чуе и изпълнението на органа, който за първи път ще прозвучи в празниците „Златната Диана“ в изпълнение на адажиото на Албинони.  Бих поканила слушателите и на оперния спектакъл на Държавна опера „Пловдив“, „Така правят всички“ – прекрасната опера на Моцарт, която в залата на Читалище „Съгласие“ отново ще събере любителите на оперното изкуството. Интересен ще бъде и концертът на Стоян Караиванов, акордеон. В програмата ще чуем Бах, Скарлати, Шуберт,  Пиацола и творби на Стоян Караиванов отново в залата на безистена, зала „Съвременност“. Този концерт е уникален по своя характер, защото е самостоятелен в изпълнение на акордеониста, а той също заслужава да бъде чут. Имаме удоволствието да го приемем в Ямбол като част от музикалните празници „Златната Диана“. Кулминацията на един такъв музикален празник е неговото закриване, а това е представлението на Фестивалния симфоничен оркестър „Златната Диана“, който от миналата година под ръководството на маестро Илиевски се сформира специално за празника с музиканти от България и от чужбина. За втора поредна година ще се насладим на изкуството на виртуозния Светлин Русев, цигулка.

Водещ: Наистина богата и впечатляваща културна програма, но следващия месец предстои и още едно събитие – Денят на Ямбол. Как ще бъде отбелязан той?

Илиана Бицова: Денят на Ямбол, както обикновено, е кулминацията в културния живот на града, защото вече години наред събира хиляди гости на Ямбол, привлечени от богатата културна програма, която предоставяме за ямболии, гостите на града и нашите приятели от близо и далеч. Тази година за първи път и в този формат ни гостуват Gypsy kings. И това е изненадата, която ние сме подготвили за жителите и гостите на Ямбол. Gypsy Kings е група, която няма нужда от представяне, но за първи път те ще ни гостуват в този състав – трима от основателите на групата и още 15 музиканти от световна класа, които представят мега хитовете на групата, които всички познават: „Бамболео“ и други.

Водещ: И сега на края на нашия разговор от ефира ни можем да поканим всички жители и гости на Ямбол да се присъединят към културния живот на града.

Илиана Бицова: За мен е удоволствие да поканя всички жители, гости и приятели на Ямбол от близо и далеч. Заповядайте на събитията, които ние организираме и се насладете на богатия културен живот на града. Информация за всичко, което се случва в Общината в областта на културата и изкуствата, можете да намерите на сайта на Общинско предприятие „Култура и туризъм“ и на Културно-информационния център „Безистен“.

Веселка ИВАНОВА