Зам.-кметът на Община Перник Мирослав Стоицев: Необходимите количества сол и пясък за зимното поддържане са осигурени, техниката е в готовност

Зам.-кметът на Община Перник Мирослав Стоицев с ресор „Строителство“ и „Сигурност“, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: В следващите минути се срещаме с един от новите заместник-кметове на община Перник – Мирослав Стоицев, който ще отговаря за строителните дейности в общината и сигурността.

Господин Стоицев, вие идвате от средите на бизнеса. Досега не сме ви срещали на полето на политиката. Няколко думи за вас?

Мирослав Стоицев: Наистина идвам от сериозни строителни фирми. Занимавал съм се последните пет години с пътно строителство, както и с обслужването и на механизацията. Независимо от всичко, все пак не съм толкова непознат за перничани. В един момент съм бил директор на Пощенската станция в Перник, за кратко, по време на служебното правителство, бях и заместник-областен управител. Но в крайна сметка ние сме тук в момента, за да можем да помагаме на перничани с нашия професионализъм, хъс и желание. Радвам се, първо да благодаря на кмета на община Перник господин Владимиров за доверието, което ми гласува. Вярвам, че ще бъде оправдано. Очакванията към нас, разбира се, са големи от всички перничани. Надявам се, че ще положим максимални усилия да не ги разочароваме.

Водещ: Едно е ясно – чака ви немалко работа. Кои са първите задачи, с които се ангажирахте?

Мирослав Стоицев: Приоритетите, които изложи кметът на община Перник господин Владимиров. В момента започваме усилено почистването на нерегламентираните сметища, подготовка за зимното почистване, за което ще ви кажа подробности малко по-късно, ремонти на улица „Граово“ и на „Софийско шосе“. Даже господин Владимиров направи вчера оглед как вървят нещата със строителството на улица „Софийско шосе“, днес аз имах възможност да видя как вървят нещата на ул. „Граово“. На ул. „Граово“ фактически е рехабилитация. И в момента, както на единия, така и на другия обект, дейностите са в графици, уверяват ни колегите, които са изпълнители, засега всичко е по проект и се спазват графиците.

Водещ: Казвате, че сте започнали вече с разчистването на нерегламентираните сметища. Прегледах форумите в социалните мрежи, хората аплодират тази инициатива, но споделят, че на много места липсват контейнери за смет.

Мирослав Стоицев: Да, както знаете отворихме и една гореща линия в община Перник, така че имаме доста сигнали, независимо от водната криза в момента, за която сигналите преобладават,  имаме и доста обаждания за поставяне на допълнителни кошчета за смет и т.н. Започна изчистването в кв. „Изток“. В момента се изчиства и централна градска част, имаме готовност да започнем почистването на град Батановци и прилежащите села. В момента се затрудняваме, тъй като предполагам повечето  хората знаят, нямаме толкова много екипи. Надявам се в рамките на месец нерегламентираните сметища да изчезнат.

Водещ: Да се надяваме, че предстоящите зимни месеци няма да са много тежки, но така или иначе със сигурност в определени периоди ще има сняг. Имате ли вече план-график за това как ще процедирате през тези месеци?

Мирослав Стоицев: Да, разбира се. Днес сутринта кметът на Община Перник събра всички длъжностни лица, които имат отношение към готовността на общината. Направихме среща с всички институции, единствено ВиК не присъства на тази среща. Знаете, че при трайно влошаване на времето, неблагоприятни метеорологични прогнози, фирмите имат вече създадена организация, имаме тяхното обещание. Необходимите количества сол, както и пясък, всичко е осигурено засега, техниката е в готовност. Перник е разделен на три района, които са от четвъртокласната пътна мрежа и централна градска част, това са четири фирми, които ще обслужват територията на община Перник. Управителите увериха, че има пълна готовност за предстоящите зимни месеци, да се надяваме. Приготвени са плановете, ежедневно ще се подава информация на дежурните, които са по общинските съвети за сигурност. Независимо от това, имаме необходимост и готовност да се организира осигуряване на специализирани автомобили за обслужване на болни на хемодиализа, родилки и тежко болни. Така че, надявам се, както миналата година е била успешна, тази да бъде още по-добра и хората да останат доволни.

Водещ: И понеже има много хора от Перник, които ежедневно пътуват до столицата, работят или учат, да направим уточнението, че автомагистрала „Струма“ не е ангажимент на община Перник, нали така?

Мирослав Стоицев: Не. Тя си е към републиканската пътна мрежа и е в пълномощията на АПИ. Ще направим в близките два дена среща с фирмите, които ще обслужват магистрала „Струма“ за по-добра оперативност и връзка.

Водещ: Имате ли вече общ поглед върху бюджета, с който ще разполагате следващата година, макар че окончателно той не е приет в парламента?

Мирослав Стоицев: Не, за съжаление нямаме общ поглед. Изискал съм документи от колегите, тъй като знаете, че съвсем отскоро сме тук и не мога да кажа в детайли с какво разполагаме. Доколкото се запознах с данните, които ми бяха предоставени няма да ни бъде много леко, но ще се справим.

Росица АНГЕЛОВА