Зам.-кметът на Петрич Илияна Попова: Фестивалът „Златен кестен“ е едно от най-емоционалните събития за нашата община

Илияна Попова, заместник-кмет по култура в Община Петрич в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Попова, в началото на нашия разговор кажете ни какъв е акцента в тазгодишното издание на международния фестивал „Златен кестен“, който ще се проведе в Петрич в периода 22 – 23 септември?

Илияна Попова: За 23-ти път организаторите – Община Петрич и Народно читалище „Братя Миладинови – 1914” превръщат Петрич в сцена на емоции, уникални гласове и хитови изпълнители. Това е най-емоционалното събитие в нашата община. Ще използвам разговора ни с Вас, за да поканя почитателите на поп музиката и позитивните преживявания да дойдат на фестивала. Бих искала да кажа също, че тепърва предстои в „Златен кестен 2017“ да се родят големите имена на музикалната сцена у нас. Казвам това без да искам да омаловажа големите имена, които участват в подготовката, журирането или като участници, а за да наблегна на факта, че „Златен кестен“ има за цел да популяризира нови български песни, техните композитори, текстописци и изпълнители. Всъщност това е нещо, което много малко фестивали в момента в България предлагат. Конкурса „Златен кестен“ е за авторска песен, но също така голяма популярност, самочувствие и почитатели добиват самите изпълнители. Ще ви дам и един пример от миналата година – изпълнителят, който спечели наградата на Община Петрич през 2016 година Радко Петков, по-късно спечели един много популярен музикален формат в национален ефир.

Фокус: Какво ново да очакват гостите на фестивала тази година?

Илияна Попова: Тази година очакваме изпълнители от почти всички страни на Балканите – Гърция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Черна гора, Словения, Румъния, България и така нататък. Очакваме също много нови прекрасни песни, голяма част от които по-късно ще превземат музикалните класации. Освен това очакваме много положителни емоции за жителите и гостите на община Петрич, така както всъщност обещава мотото на фестивала, а именно личното обръщение: „Емоция за теб“. Очаква ни една невероятна сцена, мултимедия и звук. Истинска емоция за меломаните.

Фокус: Кои са съпътстващите дейности на фестивала и всъщност от утвърдените имена кои звезди да очакваме?

Илияна Попова: Както всяка година от голямата жанрова промяна насам и подмладяването на фестивала, така и тази, най-очакваните събития са концертите на звездите в двете фестивални вечери. Преди да издам кои са те, държа да споделя, че това винаги са особено актуални звезди към датата на провеждане на фестивала. Ще спомена Поли Генова, Графа, Марияна Попова, Ъпсурт, Лора Караджова и така нататък. Ще спомена румънската звезда Андреа Баника, която преди няколко години доведе толкова много хора на площада, че градът ни отесня. Ще спомена миналата година Жана Бергендорф и Дара, а за тази година сме подготвили букет от звезди – Стивън Ачикор и Тита, които ще излязат на сцената през първата фестивална вечер и 100 кила и Гери-Никол, които четири седмици са номер едно във БГ ТОП 30. Те ще радват почитателите на българската музика във втората фестивална вечер.

Ливия НИНОВА