Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: В пет от средните училищата в Пловдив ще има проблем с преминаването на едносменен режим

Пловдив. В пет от средните училищата в Пловдив ще има проблем с преминаването на едносменен режим. Това обяви на пресконференция зам.-кметът Стефан Стоянов, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. МОН поиска от РУО и от общините 9 годишен плат за преминаване на едносменен режим на всички училища в страната. „28 училища в Пловдив в момента учат на двусменен режим”, каза Стоянов и посочи, че големите казуси ще бъдат в големите градове като Пловдив. Процесът и в момента протича в тесен диалог между директори и екипи на училища и РУО. До края на седмицата трябва да бъде утвърден държавният план-прием след 7 клас. Стоянов посочи, че казусът в Пловдив касае СУ „Кирил и Методий”, СУ „Патриарх Евтимий”, СУ „Пейо Яворов”, СУ „Паисий Хилендарски” и СУ „Найден Геров”. От общината изискват от всички училища ясен план за следващите 9 години за това как в сградния фонд, с който разполагат, ще се вместят в едносменния режим. „Готови сме да направим компромис тази година и да отстъпим за приема, и той да бъде какъвто е бил и предната година, за СУ „Патриарх Евтимий” и СУ „Кирил и Методий” и за две от централните училище,5, каза Стоянов. „Имахме сериозни дебати с педагогическите съвети, търсим диалог и по-скорошно решаване на проблема с двусменния режим, като се вземе предвид и социалния елемент, за да стане по-плавно преминаването към едносменен режим”, каза още зам.-кметът.
Стефан Стоянов посочи, че в МГ в Пловдив приемът няма да се променя, както и в Английската и Френската гимназия, по обективни причини. „МГ има нужда от нова сграда, но това е свързано и със сериозни инвестиции”, каза още Стоянов.
Заради разширяването му, град Пловдив вече има нужда от две нови училища, дори три, каза още Стефан Стоянов. Вместо да се намалява приемът, директорите на повечето училища в Пловдив са предложили да се застроят дворовете и да се разширят сградите. Това, обаче няма да се лансира от общината, тъй като ще влоши качеството на образованието и ще запуши кварталите.
Кметът на града Иван Тотев каза, че като цяло в Пловдив няма проблем с липса на места в училище и липса на достъп до образование. По-скоро сега проблемът е с решаването на изискването за едносменен режим. Заради модата, която всяка година насочва ученици в едни и същи училища, в града има полупразни училища, а други са пренаселени. Той също е на мнение, че трябва да има нови училища за проблемите на едносменния режим, който без съмнение ще повиши качеството на образованието. Иначе в града има места за учениците, има свободни учебни зали за занимални. „В Пловдив стъпка по стъпка ще се урегулират нещата, но този процес ще продължи няколко мандата”, смята още Иван Тотев.
Цветана ТОНЧЕВА