Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: 100 млн лева ще влязат в икономиката на региона с изграждането на научно-изследователски център по биотехнология

Пловдив - Главната

Пловдив. Инвестиция от близо 100 млн лева ще влезе в икономиката на регион Пловдив с  изграждането на научно-изследователски център по растителна системна биология и биотехнология. Това е първият проект, ръководен от български екип, който е спечелил финансиране от фондовете на Европейската комисия по програма Хоризонт 2020, като е преборил конкуренцията на близо 200 други проекти, които са били представени.  Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив зам.-кметът Стефан Стоянов. В Пловдив ще се развива фундаментална наука, ще се разработват нови патенти и приложна наука за по-голяма добавена стойност. „Сред научните среди градът ни вече е известен освен като Европейска столица на културата и с този спечелен проект”, каза Стоянов. По думите му, в големите европейски страни голямата добавена стойност е в научния потенциал. Този научен център ще има възможност да надгради  съществуващия научен потенциал и да изкара биотехнологиите на сериозно световно равнище. „Много сме горди, че това ще се случва в Пловдив, тъй като от кандидатствали над 180 проекта са спечелили само 10, сред които е и нашият”, каза Стоянов. Общо 94 милиона лева са очакваните директни инвестиции за следващите 10 години.
Теренът, където се очаква да бъде изграден научно-изследователският център, се предоставя от общината и е с площ близо 25 дка в район Тракия.
Учени от България и от чужбина и над 30 университети и институти от цял свят, водещи в областта на растителната системна биология и биотехнология, застават зад проекта. По този начин ще се привлече международната научна общност и ще се изгради цялостна връзка между науката и бизнеса, каза още Стоянов.
Цветана ТОНЧЕВА