Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: През 2019 г. бюджетът на Столична община ще се увеличи с 30 млн. лв. в сравнение с миналата година

Дончо Барбалов

През 2019 г. бюджетът на Столична община ще е с увеличение 30 млн. лв. в сравнение с миналата година. Това каза заместник-кметът на София Дончо Барбалов по време на представянето на проект за бюджета на Столична община за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Рейтингът на Столична община от няколко години е равен на този на държавата – това е изключително добра основа и перспектива за привличане на инвестиции и в града и развитие на икономиката. 40% от БВП на България се генерира от София с почти 27 хил. лв. БВП на глава от населението“, обясни Барбалов и посочи, че с това столицата изпреварва развитието на икономиката в останалата част на страната.
„Секторът на услугите е преобладаващ в нашия град, развива се и секторът на строителството. Значителна част от инвестициите на национална база също са в София, като по-голямата част са насочени именно към сектора на услугите. Хората в работоспособна възраст с града, които работят усилено, са 77%“, заяви той. Барбалов обясни, че през последните години се наблюдава увеличение на броя на издадените разрешителни за строителство.
„През 2019 г. бюджетът ще е с увеличение 30 млн. лв. в сравнение с миналата година. Увеличението в данъка на моторните превозни средства през 2019 г., което сме предвидили, е, за да се въведе по-голяма чувствителност на хората към екологията. Около 200 млн. лв. приходи очакваме от такса битови отпадъци“, каза още той.
Барбалов посочи, че се очаква увеличение на бюджетите за образование, за здравеопазване, за социални дейности, за осветление, улици и транспорт и за култура. „327 лв. очакваме като приходи от оперативни програми“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА