Зам.-кметът Сашка Въчкова: Целта ни за следващата година е да осигурим спокойствие за банскалии и да работим за развитието на бизнеса

Снимка: Община Банско

Сашка Въчкова, зам.-кмет на Община Банско в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ във връзка с подготовката за официалното откриване на ски сезона и коледно-новогодишните инициативи в курорта. 

 

Водещ: Банско е сред магнитите за скиорите в Европа за този сезон. Какво да очакват жителите и гостите на града тази зима?

Сашка Въчкова: Нормално е Банско да бъде сред магнитите сред любителите на ски спорта и зимните курорти, защото има какво да предложи не само със ски пистите, и извън тях с богата културна програма. Само след няколко дни, на 14 декември в събота, ще се състои официалното откриване на Зимен сезон 2019/2020 година. Ако дойдете сега в Банско, ще видите, че белите писти вече примамват най-нетърпеливите и ги очакват. Какво ще има на 14-ти – както обикновено откриването започва в местността Бъндеришка поляна, където е станцията на кабинковия лифт. Гости тази година ще бъдат известният Марио Мас и Франк Жирардели, които заедно с другите желаещи ще участват в спускането. Това дава своеобразен старт на сезона през 2019/2020 година. На Бъндеришка поляна ще очаква гостите и известната група „Ъпсурд“ с хубаво диджей парти, и разбира се и играта „Ловци на съкровища“, която ще даде много интересни награди на тези, които желаят да поровят в снега.

Водещ: За Сезона 2019/2020 Община Банско ще осигури и ски карти за ученици от общината от 1-ви до 12-ти клас. Как могат да се възползват от тях?

Сашка Въчкова: Това вече е оповестено и родителите на всички деца, желаещи да карат ски, трябва да подадат декларация на фронт офиса на общината. Става въпрос за децата, които учат в училищата в град Банско. Подавайки тази декларация, ще бъдат осигурени дневни карти, в събота и неделя ще могат да карат ски свободно, разбира се, под наблюдение на ски учители.

Водещ: Споменахте за откриването на ски сезона. Какви други инициативи е подготвила общината за коледно-новогодишните празници?

Сашка Въчкова: Би трябвало да продължа още малко за откриването на ски сезона, защото освен това, което ще предложим на Бъндеришка поляна, в късния следобед ще има и много прояви на центъра на централния площад „Никола Вапцаров“ в град Банско. Още в 16.30 часа ще започне кулинарният театър на Ути Бъчваров, който традиционно събира любителите на хубавата храна и вино. След това ще продължим с концерт на фолклорни състави на Община Банско, прекъснат от официално откриване на ски сезона с официалните гости, които ще излязат на сцената на центъра на град Банско. След това официално откриване празничният концерт, за удоволствие на всички, ще продължи. Но за Коледа сме подготвили още много прояви, най-вече с участието на учениците и младите хора от Банско. На 18 декември ще се проведе благотворителен концерт-спектакъл, посветен на Международния ден на човешката солидарност. Той е с хубавото име „И нека доброто да продължи“ и се организира от местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Това е вече дългогодишна инициатива, която се превръща в красив подарък преди Коледа. На 20 декември е празничният детски концерт на читалищни състави, с който читалище „Банско“ поздравява всички за настъпващите коледни и новогодишни празници. И само чуйте, той се казва: „Честита млада Коледа“ – само името вече привлича.

Водещ: Така е. Надаваме се и жителите и гостите на града да останат очаровани от всички тези инициативи.

Сашка Въчкова: И ние се надяваме и затова полагаме усилия да ги посрещаме в чист, подреден и празнично украсен град. На 31 декември вечерта също има новогодишен концерт. Надяваме се, че гостите и жителите на Банско ще изпълнят централния площад и ще веселят с чаша с вино в ръка и под изпълнението на Костадинка Танчева.

Водещ: Звучи прекрасно. Обикновено декември месец е месецът, в който си поставяме цели. Какви цели си поставя Община Банско за 2020 година?

Сашка Въчкова: Целите, които трябва да преследваме според мен може да се формулират много просто – нека да има спокойствие за жителите на града, нека всички да работим, така че бизнесът на хората от общината и на всички, които са решили да инвестират тук, да се развиват спокойно и да може според възможностите общинска администрация и нашето общинско ръководство да помогнат за това развитие. Нека да срещаме усмихнати лица по улиците и винаги да има какво да направим и да помогнем на жителите и гостите на Банско.

Водещ: В навечерието на коледно-новогодишните празници какво ще пожелаете на банскалии и на слушателите ни?

Сашка Въчкова: Бъдете здрави и от сърце се радвайте на настъпващите празници. Когато човек умее да празнува, умее и да работи. Нека къщите да се изпълнят със смях и усмивки и да посрещнем щастливи новата 2020 година, която да бъде успешна за всички.

Водещ: Наистина много ви благодарим за прекрасните пожелания и ви желаем успешен сезон.

Сашка Въчкова: Благодаря. Заповядайте в Банско, за да се насладите на сезона.

 

Веселка ИВАНОВА