Зам.-кметът Севдалина Ковачева: Над 120 ученици ще изписват яйца на Велики четвъртък в Перник

 

Севдалина Ковачева, зам.-кмет „Образование и култура“ в Община Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: В Перник предстои регионално състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт, което ще се проведе на 24 април.

Г-жо Ковачева, разкажете ни за спецификата на това състезание, на каква възраст са участниците, какви умения трябва да покажат?

Севдалина Ковачева: Община Перник е домакин на регионалното състезание по програма „Учебна компания“, която е част от националната квалификация за националното състезание „Най-добра учебна компания 2019“. Целта е да се даде възможност на учебните компании в конкурентна среда да демонстрират своите умения по продажби и маркетинг, като едновременно с това от тях се иска добре да защитят идеята си пред жури. Учениците, които ще се включат в надпреварата, са на възраст между 15 и 19 години.

Водещ: А каква е основната цел на инициативата?

Севдалина Ковачева: Основната цел на инициативата, тъй като това е една от най-утвърдените програми на Джуниър Ачийвмънт в цял свят, която е призната и от Европейската комисия за най-добра практика в обучението по предприемачества, е в рамките на програмата „Учебна компания“ учениците да добиват опит за това как да материализират своята идея за бизнес в реално бизнес начинание, което управляват в рамките на една учебна година. Това е един чудесен опит, който би им бил полезен в бъдеще, тъй като в процеса на обучение младите хора развиват лидерски качества – умения за общуване, умения за вземане на решения, водене на преговори, организиране, и едновременно с това развиват специализирани умения в сферата на бизнеса, както и от изучаваната от тях академична област.

Водещ: Не ви попитах в кои точно сфери ще представят своите умения, но от това, което ми казвате, разбирам, че няма ограничения, важното е да представят своя бизнес идея.

Севдалина Ковачева: Да, всички участващи екипи ще представят свой щанд с бизнес идеи и продукти, върху чието разработване и популяризиране са работили през цялата учебна година. Те ще бъдат оценени от жури, съставено  от представители на бизнеса и публичните институции, сред които всяка учебна компания трябва по регламент да презентира на сцената в рамките на четири минути своя проект, като учебната компания всъщност представлява учебна форма, чрез която учениците изучават в практически опит основата на свободното пазарно стопанство и как оперират фирмите. По този начин участниците развиват продукти и услуги в сферата на компютърните, интернет технологии, мобилни приложения, туризъм, хранително-вкусова индустрия, облекло, дизайн и други.

Водещ: Какви награди да очакват победителите?

Севдалина Ковачева: На всяко регионално състезание се избират до 10 ученически компании, които получават право на участие в националното състезание „Най-добра учебна компания на България“, така че това е голямата награда всъщност, за която ще се борят.

Водещ: Има ли вашата община традиции в сътрудничеството с Джуниър Ачийвмънт. Предвиждате ли да продължите тази съвместна работа?

Севдалина Ковачева: Инициативата е резултат от споразумение за сътрудничество между община Перник и Джуниър Ачийвмънт България за дългосрочно и ефективно сътрудничество в процеса на обучение на младежите по предприемачество, изграждане на модел за публично-частно партньорство и създаване на възможности за осъществяване на съвместни инициативи и проекти. Разбира се, ние очакваме това сътрудничество да е многогодишно и да продължи и занапред.

Водещ: В навечерието сме на големия християнски празник Великден. Иска ми се да насочим вниманието и към културния афиш, още повече, че вашият ресор е образование и култура. Кои са по-интересните събития, които организира общината за празничните дни?

Севдалина Ковачева: В културния календар са залегнали множество събития по повод великденските празници. Имаме концерти, спектакли, изложби. В галерия „Кракра“ ще бъде открита традиционна великденска изложба, а на 30 април пред Двореца на културата се организира празничен великденски концерт. Пернишките читалища също са подготвили богата програма, свързана с празника. Те ще покажат на всички желаещи различни интересни начини за боядисване на яйца. Програмата е съобразена с всички възрасти и интереси, и се надяваме да заредим с великденско настроение всички жители и гости на община Перник.

Водещ: Успявате ли да привлечете младите хора да бъдат не само зрители, но и участници в тези събития?

Севдалина Ковачева: Да. Едно от най-обичаните великденски събития е насочено именно към младите хора и към учениците. Това е конкурсът „Писано яйце“, в който се включват учениците от всички училища в Перник. За поредна година над 120 ученици ще изписват яйца на Велики четвъртък пред Двореца на културата. Всяко училище ще бъде представено от 5-членен отбор. Тази година те ще изрисуват по няколко глинени яйца, които са изработени от техни връстници, изпечени в ателието по керамика и приложни изкуства на 9 ОУ. Накрая всички участници в конкурса ще получат грамоти от кмета на Перник.

Водещ: Какво е великденското ви пожелание към жителите, към гостите, към участниците в тези великденски прояви?

Севдалина Ковачева: Желая на всички най-вече здраве и късмет. И да посрещнем светлите великденски празници с повече усмивки и в обкръжението на най-близките си хора.

Росица АНГЕЛОВА