Зам.-кметът Стефан Кръстев: Амбицията ни е Перник да стане един от позитивните примери за модерна дигитализирана община

Снимка: Община Перник

Стефан Кръстев, зам.-кмет на Община Перник, с ресор „Икономика и общинска собственост, европейска интеграция и дигитализация“, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: Срещата ни  в предаването „Перничани – потомците на Кракра“ е с новите заместник-кметове на община Перник. Господин Кръстев, добре дошли на полето на политиката.

Стефан Кръстев: Добър ден.

Водещ: Каква е вашата професионална визитка до този момент, преди да се ангажирате с длъжността заместник-кмет?

Стефан Кръстев: Аз съм Стефан Кръстев, на 35 години, от град Перник. Тук живея, тук живее и моето семейство. Образованието ми е в сферата на туризма, другото в сферата на европейската интеграция. Работата ми като заместник-кмет е първата в бюджетната структура в моя професионален път. Занимавал съм се изключително с бизнес като консултант на европейски проекти, управляващ европейски проекти, работил съм по развитието на бизнес проекти в сферата на технологиите, последната ми работа беше като управител на фирма за управление и развиване на недвижими имоти, което кореспондира по един много симпатичен начин със секторите, които кметът Владимиров реши да ми повери за новия мандат.

Водещ: Имаше ли елемент на замисляне дали да приемете поканата на господин Владимиров?

Стефан Кръстев: Имаше сериозен елемент на замисляне. Знам, че това може да прозвучи лицемерно на доста хора и съм сигурен, че има хора, за които работата в общината е самоцел. Моето решение да приема тази работа беше продиктувано първо от огромното доверие, което имам към вече избрания кмет Владимиров, кампанията, която проведохме, и второто нещо беше, че наистина съм убеден, че Перник може да постигне повече. Да, можем да работим за себе си в частните сектори, да се погрижим за себе си и за своите семейства, а излизайки навън, изпращайки детето си по пътя за училище, срещаме бездомните кучета, задръстването всяка сутрин от Перник за София от наши съграждани, които просто не могат да намерят достойна реализация в нашия град. Това не са неща, които могат да ни правят щастливи. И според мен трябва да работим за тяхната промяна, за да може Перник отново да бъде едно развито икономическо средище на България.

Водещ: Голяма част от младите хора на България са разочаровани, не вярват, че нещата могат да се променят към по-добро. Обикновено търсят вината в държавата. Рядко се вглеждаме в това какво ние можем да дадем и какво сме направили, за да подобрим живота си. Очевидно, че вашата гледна точка не е точно такава?

Стефан Кръстев: Да. Аз смятам, че трябва да търсим причините на първо място в себе си, защото все пак институциите и държавата – това всъщност сме самите ние. Те са един огледален образ на нашето общество и на амбициите на нашите граждани. Аз съм убеден, че можем да покажем една нова визия в община Перник, един нов начин на работа, който се изразява първо в активност навътре към общинските структури, но след това и активност навън към привличането на инвеститори и въобще към преосмисляне на взаимодействието на общината с гражданите и в сферата на електронните и дигиталните комуникации, и в сферата изобщо на логиката, по която текат административните процеси в една структура, каквато е общината. Давам ви пример, за мен не е нормално като човек, идващ от реалния свят, два съседни отдела да си пишат писма на хартия по определени въпроси и кметът да ги подписва. Би трябвало и съм сигурен, че ще намерим по-ефективни и по-добри начини за работа.

Водещ: Всъщност това ще бъде ваш основен ресор – дигитализацията на община Перник. Какви ще бъдат първите услуги, които ще предоставите в електронен вариант?

Стефан Кръстев: По принцип ресорите са икономика и общинската собственост, европейска интеграция и дигитализация. Те са взаимно свързани, ресори, в които се чувствам много силен, и в които ще тичаме напред като община. Специално за дигитализацията имаме огромно поле за изява, просто защото до момента тя е била много слабо засегната, не е била приоритетна тема за развитие. Не бих желал да хвърлям по никакъв начин вина на предишното ръководство на общината. По принцип дигитализацията е проблематична и на национално ниво. Всеки, който е ползвал Търговския регистър и му се е налагало да подава отчети там, знае, че дори на едно такова високо ниво проблеми има. Но пък имаме и много позитивни примери в нашата страна. Точно преди няколко години беше представена интегрираната платформа на Бургас, която обединява умните системи за управление на града. Така че моята амбиция специално в този сектор е Перник да стане един от позитивните примери в България за модерна електронна и с намален хартиен документооборот община. Първото нещо, което гражданите ще усетят – в момента работим по проекта с новия уеб сайт на общината. Сегашният уеб сайт е доста нефункционален, от мобилно устройство се отваря трудно, да се сдобие човек с информация, която го интересува, си е почти невъзможно. И след това ще надграждаме естествено, с повече електронни услуги, с разработването на мобилно приложение, което гражданите на Перник да използват, информирайки се за различни събития, прояви или разписанието на транспорта, ако щете в града, както и възможност да заявяват услуги и да получават административно обслужване от общината през телефона. Защото в наши дни все пак и банкираме от телефона, няма причина и взаимодействието с общината да не става през телефона.

Водещ: Всичко това означава, че хората ще могат да спестят време, на първо място, и може би това е част от стъпките в борбата с корупцията, за която толкова много се говори.

Стефан Кръстев: Абсолютно. Нека направя уговорката, че обслужването на гише ще остане. Разбира се, винаги ще има опция за гражданите, които желаят да дойдат да входират документ на хартия, да го направят. Дигитализацията ще е за хората, които са в офис или вкъщи, да могат да спестят време и да получат услуга от разстояние. Освен това дигитализацията и изчистването на тези процеси води до по-голяма прозрачност, води до повишено доверие в институциите от страна на гражданите, защото виждат, че това, което трябва да се случи, се случва и се работи за тяхното удобство.

Водещ: Ще следим този процес с интерес.

Стефан Кръстев: Ще разчитам на вас да го следите, както и на всички ваши слушатели, както и на обратната връзка, която надявам се ще започнем да предоставяме съвсем скоро.

Росица АНГЕЛОВА