Зам. – министър Георги Георгиев: България вероятно е единствената страна, която отстоявайки на толкова много изпитания е успявала да се въздигне и да бъде това, което е

Велико Търново. България вероятно е единствената страна, която отстоявайки на толкова много изпитания е успявала да се въздигне и да бъде това, което е. С тези думи зам.-министъра на външните работи Георги Георгиев откри национална дискусия, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Министерството на външните работи и българската дипломатическа служба в старата столица, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Поредицата от срещи започна в музей „Възраждане и Учредително събрания“, където преди 140 години е поставено началото на Третата българска държава. Зам.-министър Георгиев припомни, че мястото не е избрано случайно и подчерта, че това бележи възраждането на 1300-годишната история на страната ни. Освен това допълни и, че дискусиите, които ще се проведат и в други български градове, са посветени не само на 140-годишнината на българската дипломация, но и на 15-годишнината от приемането на България в НАТО. „Всеки един от младите хора, които са днес в тази зала, в града и в страната има някакъв дълг, ако не пред обществото , то пред себе си – да се реализира по начин, който за него е задоволителен и, по който ще се чувства полезен. Иначе и след 140, и след 1300 години той ще си остане толкова безполезен колкото в момента, в който не е осъзнавал под какъв покрив стои днес и сега“, допълни още зам.-министъра. Той припомни и, че България е място, преживяло много предизвикателства, че често въпреки, че войниците ни са печелили битки, благодарение на политически грешки са губили войни, но държавата ни е и място, наричано икономическото чудо на Европа. Зам.-министъра призова всички млади хора да работят днес и сега, за да запазят този статут и да направят България по-добро място за живеене.

В срещата се включиха още зам.-областните управителки Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, директорът на РИМ – Велико Търново Иван Църов, студенти, курсанти от НВУ „Васил Левски“ и ученици.

Луиза ТРАНЧЕВА