Зам.-министър Деница Николова: Над 2000 са сградите, които предстоят да се обновят по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

Над 2000 са сградите, които предстоят да се обновят по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до края на 2018 година. Това каза пред журналисти в Бургас зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“-Бургас. По думите й до момента са обновени около 600 сгради в страната. “ Останалите или са в ход и процес на реализация, или тепърва започва тяхната реализация“, каза още зам.-министърът. Тя добави, че в момента се изпълняват всички сгради, които са със сключени договори с Българска банка за развитие.  За 2018 година ще продължат да се доизпълняват всички сгради, които до момента са в процес на реализация или такива, които имат сключени договори, но нямат започнато строителни дейности. Предстои дебат в НС за бъдещето на Програмата след 2018 година.

Зам.-министърът Деница Николова даде за пример бургаските комплекси „Меден рудник“ и „Възраждане“  за това, че чрез санирането е настъпила пълна промяна на градските зони. „Мисля, че всички инвестиции няма как да не се виждат от хората. Не само че функциите на Бургас ще се затвърждават и утвърждават като един от най-големите на страната, но той ще се утвърди и като икономическо притегателен център на инвестиции. Градът ще има все по-голяма ключова роля в бъдещето на развитието на страната“, каза още Николова.

Мария РУСЕВА