Зам.-министър Деница Николова: Основна посока на прилагане на бъдещата регионална политика ще бъдат обществените дискусии

Снимка: Радио "Фокус"

Основна посока на прилагане на бъдещата регионална политика ще бъдат обществените дискусии. Това заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите й, за да може един проект да бъде подкрепен на местно и на регионално ниво, основополагаща роля ще има именно публичната дискусия с хората, с жителите и с възможностите за развитие от гледна точка на бизнес, който се включва в инвестициите и съответно партньорите. „Така че, това ще бъде основен фокус на изпълнението на бъдещия програмен период, чрез обществени дискусии да избираме най-важните проекти, които са най-значими и най-видими за хората и допринасят най-много за тях като начин на живот“, поясни зам.-министър Николова.

Тя допълни, че на национално ниво към индикативния пакет, който в момента е в преговори с Европейския съюз, има увеличение с 8 % по линия на кохезионна политика за България. „По отношение на оперативната програма, това дава възможности бюджетът да бъде увеличен след 2020 г, но ние ще го изпълняваме вече по нов модел и линия на финансиране като ще се стремим в максимална степен да обхващаме по-голяма територия на инвестициите, да търсим икономическия ефект от инвестицията и съответно да обхващаме по-голяма част от населението като облагодетелствана такова и съответно да търсим възможностите за повишаване на стандарта на живот“, каза още зам.-министър Николова.

Нели ГЕРГЬОВСКА