Зам.-министър Деница Николова ще представи приоритетите за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС

Снимка: МРРБ

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще открие кръгла маса за представяне на приоритетите за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз в Бургас, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Форумът ще се проведе днес от 11.00 часа, във „Флора“, Морска градина. Акцент в събитието ще е темата за алтернативната градска мобилност. Участие в него ще вземат кметът на Бургас Димитър Николов и заместник-областният управител Севдалина Турманова.

След края на кръглата маса, в Морската градина в Бургас, ще се проведе демонстрация на различни начини за алтернативна градска мобилност и викторина по темата с много награди.

„Денят на алтернативната градска мобилност“ в Бургас е част от инициативата на МРРБ по Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз, която се осъществява в сътрудничество с общинската и областната администрация в града под наслов „Насърчаване на ефективното партньорство – заедно можем повече в ЕС“. Нейната е цел е да фокусира общественото внимание върху градската мобилност като съществена част от европейски въпрос за развитието на интелигентни градове, които ще повишат качеството на живот, ще допринесат за здравето на хората и опазването на околната среда.

Инициативата е пряко свързана и с един от приоритетите на МРРБ за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз в областта на градското развитие – проследяване на изпълнението на Градския дневен ред на ЕС, който задава общоевропейските принципи за планиране и развитие на градските зони.