Зам-министър Деница Николова: 86 млн. лева ще се вложат за развитие на градската среда в Бургас

86 млн. лева ще се вложат за развитие на градската среда, за да се допълни инвестицията за градския транспорт, за надграждане на културната инфраструктура в Бургас. Това каза пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на кръгла маса за представяне на приоритетите за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз в ресора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), предаде кореспондентът на Радио „Фокус“-Бургас. “ В Бургас виждаме много ясно промяната и резултатите от вложените средства и ресурси по всички оперативни програми. Само по ОП „Регионално развитие“ 2007- 2013 година в града са  вложени над 205 млн. лева, като инвестиции, които касаят не само подкрепа за развитието на града, но имаме инвестиции за пътната инфраструктура , в сферата на здравеопазването и в сферата на образованието. Моделът на интегрираните инвестиции е най-видим“, каза още Николова. По думите й в следващите години ще се обърне по-голямо внимание върху икономическото развитие и върху привличането на повече инвестиции.

Днес се завършват поредица от събития, които са започнати по инициатива на Министерството на Председателството на Съвета на Европейския съюз. „От началото на следващата година България поема Председателството на Съвета и в тази посока всяко едно от ведомствата има свои отговорности и функции. Кръглата маса ще популяризира това, което правим в рамките на МРББ, на политиките , които ще изпълняваме и ще водим като дебати и дискусии по време на Председателството“, каза Николова.

По думите й акцентите са свързани с градското развитие и териториалното сближаване в посоката, в която Министерството ще води дебати. „Ще насочим вниманието към това да имаме балансирано регионално развитие, да насочим инвестициите по начин, по който и малките населени места да имат своята роля в общото развитие на територията. Ще насочим фокуса и вниманието върху интегрирания подход на инвестициите- това, което се вижда в Бургас като модел на инвестиции от гледна точка на комбиниране на средствата за градска среда, градски транспорт, за социална инфраструктура, за образование, за култура. В тази посока ще имаме не малко дискусии, които ще се водят с другите държави членки на ЕС за това дали този интегриран подход трябва да бъде променен или ще остане по този начин в хода на бъдещите инвестиции след 2020 година“, каза още Николова.

След края на кръглата маса се проведе демонстрация на различни начини за алтернативна градска мобилност и викторина с много награди.

„Денят на алтернативната градска мобилност“ в Бургас е част от инициативата на МРРБ по Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз, която се осъществява в сътрудничество с общинската и областната администрация в града под наслов „Насърчаване на ефективното партньорство – заедно можем повече в ЕС“.

Мария РУСЕВА