Зам.-министър Деница Сачева: До края на годината ще стартираме проект, който ще даде възможност за заплащане на таксата за детска градина за деца от социално уязвими групи

До края на годината ще стартираме проект, който ще даде възможност за заплащане на таксата за детска градина за деца от социално уязвими групи. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време представяне на обобщението на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Политиката за включване на деца в образователната система и за осигуряване на това те да останат в нея и да завършат поне основно образование е най-добрата и най-дискутираната. И това е по две причини – първо, има широк консенсус, че най-голямата обществена загуба е загубата на деца от образованието и, второ, защото за първи път ние сложихме акцент и върху учителите, които работят в тези места“, заяви Сачева и посочи, че учителите, които работят с деца от уязвими групи, се нуждаят от най-голяма подкрепа.
Зам.-министърът обясни, че основните предизвикателства са свързани най-вече с мобилността на родителите, техния отказ понякога да включат децата обратно в училище и учебното съдържание. „Затова сме поели ангажимент към олекотяване на учебното съдържание, допълнителна подкрепа за изучаване на български език, повече социални умения и възможности за професионално и кариерно ориентиране“, подчерта тя.
Сачева посочи, че за първи път от десетилетия България има информационна система, с която може да проследява децата в риск и да получава най-добра информация за тях. Тя посочи, че са създадени две национални програми – една „Заедно за всяко дете“, а другата за образователна десегрегация, която подкрепя кметовете на общините. „В момента се изпълнява и проект за средното образование – „Подкрепа за успех“, на стойност 5 млн. лв. – той ще достигне до 120 000 ученици и техните семейства и до 10 500 учители. Другият, който ще стартира до края на годината, е за детските градини – той ще включва възможности за заплащане на такса за детска градина за деца от социално уязвими групи и се очаква той да достигне до 50 000 деца и до 1500 детски градини“, подчерта зам.-министърът и посочи, че двата проекта са с европейско финансиране.