Зам.-министър Карина Ангелиева: Структурните формули имат ключови роли в определянето на капацитета и преодоляване на пропуските в работата

Структурните формули имат ключови роли в определянето на капацитета и преодоляване на пропуските в работата, която вършим за цяла Европа. Това каза зам. – министърът на образованието Карина Ангелиев, по време на откриването на международната конференция на тема “Научноизследователски инфраструктури на бъдещето – синергия, устойчивост, интелигентен растеж и социално въздействие”, предаде репортер на Агенция” Фокус”.

“Сектори, които се интензивни към знания. Икономика, която се основа на високи знания, има и влияние към обществото. Подобна програма няма нужда от големи думи а от действия. В крайна сметка моят опит показва, че както в администрацията, така и в научните среди всичко зависи от действията. Много усилия трябва да полагам, за да осъзнаем и разширяваме капацитета и в бизнеса”, каза още Ангелиева.

По думите й, страната ни има възможности, потенциал и средства, но сякаш не знае как да ги използва. “Научната инфраструктура е основният стълб, на който трябва да застане, за да създадем екосистемите. За първи път в залата виждам представители на всички научноизследователски институти. Много от вас са важна част от европейската мрежа”, добави зам. – министърът на образованието.

“За нас е гордост да ви покажем как използваме структурните фондове в научната дейност. Нещо, което липсва в заглавието на конференцията е думата интернационализация. Тази дума отсъства, защото по своето същество конференцията е интернационална. Иновациите и инвестициите имат въздействие върху всички региони”, посочи още тя.

“Министерство на образованието инвестира върху даването на възможности България да се присъедини към повече инфраструктури. Правителството гласува 22 млн. лв. за нашата уникална инфраструктура и участие в партньорски структури. Това е много важно за демонстриране на синергията в европейските фондове. Конференция като тази са изключително важни. Ще възстановим членството си в международния съюз за приложна физика”, допълни още зам. – министър Ангелиева.
Виолета СИМЕОНОВА