Зам.-министър Красимир Ципов, МВР: Полагаме максимални усилия през тази година да бъдат назначени 1000 полицаи

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Парламентът реши да бъдат изплатени финансови обезщетения за неполучени униформи на служителите на МВР за последните пет години. По предварителна справка на Министерството на финансите сумата, която ще бъде изплатена, е около 30 милиона лева, но ще бъде направено и допълнително прецизиране. Още детайли търсим сега в разговор със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов.

Господин Ципов, какъв е приблизителният брой на служителите в МВР, които имат право на това обезщетение?

Красимир Ципов: Това тепърва ще трябва да бъде изчислено. Подготвяме справка, защото за този период – от края на 2011 до края на 2015 година, са били на работа в системата служители, които в момента по всяка вероятност са напуснали. И към настоящия момент униформените служители, които имат право да получат униформено облекло, съответно такива обезщетения, понеже не им е било предоставено такова, са от порядъка на около 30 и няколко хиляди.

Водещ: Обезщетението, както и вие казахте, е за период от няколко години и ще бъде прецизирано плащането за всеки служител поотделно, но наведнъж ли служителите, които имат право, ще получат сумите си?

Красимир Ципов: Редът за получаване на сумите ще бъде определен със заповед на министъра. Със заповед на министъра на вътрешните работи се определя и размерът на сумата за всяка една година. За този период от четири години сумата е била средно 400 лева на служител, тоест трябвало е да бъде осигурено униформено облекло за този размер.

Водещ: А кога приблизително ще има готовност за изплащане на тези суми?

Красимир Ципов: След като,  бъде обнародван законът. В момента подготвяме постановление на Министерски съвет за предоставяне на тази сума. Тези средства ще бъдат предоставени  по бюджета на МВР. Надявам се в рамките на следващите няколко месеца тези суми да бъдат изплатени.

Водещ: Господин Ципов, защо години наред министерството не е обявявало поръчка за униформено облекло? Липса на средства ли е причината?

Красимир Ципов: Напротив, такива поръчки са били обявявани, но поради една или друга причина, в повечето случаи се касае за обжалвания, по които трябва да се произнесат компетентните органи, като Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд, та процедурите не са били довеждани докрай в рамките на съответната година и затова през следващата година се е налагало всичко да стартира отново. Министерството е полагало такива усилия, с изключение на 2014 година, когато такава поръчка е тръгнала да бъде обявявана, но не е стигнало до нея.

Водещ: Финансово обезпечение вместо униформи ли ще остане и занапред практика в МВР, за да се избегнат тези проблеми, за които говорите, от последните години?

Красимир Ципов: От края на 2015 година, когато беше проведена такава процедура, МВР има сключено рамково споразумение с изпълнители, които да произведат и да предоставят съответните артикули. Затова всички служители ще получат своите униформи за 2016 и 2017 година. Надявам се занапред да няма такива казуси, които трябва да бъдат решавани по този начин.

Водещ: Синдикатите в МВР имат искания, свързани и с увеличение на заплатите. Има ли напредък в преговорите по този въпрос?

Красимир Ципов: Смятам, че бяхме достатъчно ясни и открити. Тази година ще бъде доста трудно да бъдат осигурени такива средства за увеличение на заплатите. Но ние сме категорични в позицията си, че ще направим всичко възможно през бюджета за следващата година да има такова увеличение. МВР работи сериозно по противодействието на контрабандата и това довежда до повишаване на приходите в държавния бюджет. Ако върви по такъв начин изпълнението на приходната част на бюджета за тази година, смятам, че ще има възможност през следващата година да има увеличение на заплатите на служителите на МВР. През тази година на два пъти е повишаван размерът на едно от допълнителните възнаграждения, които получават униформените служители. Правим всичко възможно и необходимо, в момента анализираме какво е изпълнението на бюджета за първите шест месеца и търсим възможности да намерим средства за увеличаване и на други допълнителни възнаграждения в рамките на тази година.

Водещ: През тази седмица от БСП поискаха оставката на вътрешния министър. Как коментирате аргументите на опозицията? Те бяха свързани с подслушвания и проверка на пътуващи в автомобил граждани.

Красимир Ципов: По отношение на проверката, това е текст, по който е много интересно как са гласували самите народни представители от „БСП за България“ в миналия парламент, тъй като това са текстове, които бяха обсъждани във внесените промени в  Закона за движение по пътищата през миналата година. Те предвиждат, когато контролният орган на Пътна полиция спре за проверка МПС, да провери и водача на моторното превозно средство, и пътниците по отношение на това дали има наложени санкции, по-конкретно санкциите по т.нар. електронен фиш. Не знам по какъв начин тълкуват народните представители от БСП, че става дума за полицейщина, при положение, че такива правомощия има всеки един полицейски орган. Той може да установи самоличността на едно лице, да провери моторно превозно средство за опасни вещи и предмети. Интересен е начинът обаче на тълкуванието за какво става дума. В крайна сметка нека да се обърнат представители на медиите към тях и да попитат те как са гласували точно по този конкретен текст, който влезе в сила в началото на тази година.

Водещ: Много силна реакция предизвика и изказване на Валентин Радев. От БСП го определят като еманация на полицейщината – „Колкото повече се подслушва, толкова по-добре“. Коментарът ви?

Красимир Ципов: Много превратно е тълкуването на този текст. В крайна сметка има законови процедури, които регламентират използването на СРС. По отношение на този софтуер, който е придобит от ГДБОП след провеждане на обществена поръчка, въобще не става дума за подслушване, а става дума за сваляне на съдържанието от мобилни устройства тогава, когато съответното мобилно устройство е иззето по досъдебно производство като веществено доказателствено средство. Разбира се, че трябва да се спазват законовите процедури, когато се използват СРС. И нито един полицейски орган няма как да отправи съответното искане за използване на СРС без да има разрешение. Това са спекулации от страна на опозицията, но по този начин те се опитват да прикрият свои вътрешни проблеми.

Водещ: От опозицията прогнозираха, че министър Радев ще предизвика срив в системата и силен обществен натиск.

Красимир Ципов: На какво почиват едни такива твърдения е хубаво да обяснят от опозицията. Водим диалог със синдикатите в МВР, полагаме максимални усилия през тази година да бъдат назначени 1000 полицаи. Искам да уведомя вашите слушатели, че вече такива 400 са назначени, до края на годината смятам, че може даже да назначим повече от 1000 полицаи, именно за да се осигури по-засилено полицейско присъствие и да има едно по-ефективно и реално противодействие на престъпността. Получихме нови автомобили през тази година, провеждат се процедури за още такива нови автомобили. Напредъкът по усвояване на спешната помощ, която отпусна Европейската комисия през миналата година, е значителен. Вече са проведени процедурите и са сключени договори за повече от 50 милиона евро, финализират се за още 70 милиона евро процедури и смятам, че в рамките на срока, в който трябва да бъдат усвоени тези средства, те ще бъдат усвоени. Все пак искам да обърна внимание, че по процедурите, по които срещаме затруднения, отправихме запитване към Европейската комисия и ни беше разрешено удължаване на сроковете с още една година, така че и българските граждани, включително и народните представители на БСП за България, трябва да бъдат убедени, че МВР работи ефективно и ще успее да противодейства на престъпността.

Водещ: Тоест нямат място спекулации, че въпреки заявките на правителството, в системата на МВР предстоят съкращения.

Красимир Ципов: Няма такова нещо. Ние ще направим анализ къде има дублиране на функциите на съответните компетентни структури и ще предприемем мерки, за да отстраним това дублиране. Но това не води до съкращаване на служителите. Хубаво е „БСП за България“ да обяснят защо по времето на правителството на Орешарски за един ден бяха съкратени повече от 5000 свободни щата в МВР. Към лятото на 2014 година численият състав на системата на МВР е била близо 55 000, след влизането в сила на новия закон за МВР на 1 юли 2014 година тази обща численост е намалена на 49 500. Това обаче не трябва да ни притеснява. Има как да се компенсира липсата на служители с много повече техника и оборудване. МВР ще може да изпълнява основните си задачи, предвидени по закон.

Росица АНГЕЛОВА