Зам.-министър Николай Нанков: На превозвачите им се струпа много, с тол системата ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш

На превозвачите им се струпа много, с тол системата ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш. Това каза на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С тол таксата ще възстановим справедливостта в пътния сектор. Европейският, солидарният модел е точно този – този, който натоварва повече пътя, плаща повече“, заяви Нанков. Той посочи, че днешната среща с преводачите няма да бъде единствена, разговорите ще продължат, като за 16.00 ч. днес е предвидена среща с автобусните превозвачи.
„Разглеждаме вариант, при който 10 700 км от републиканската пътна мрежа да бъде толувана. Ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш. На превозвачите много им се струпа – пакета „Макрон“ и тн. Затова проявяваме разбиране към тях, но това, което сме започнали като политика, ще успеем да го довършим“, каза още регионалният зам.-министър. Нанков посочи, че като цифра в доклада на Световната банка е заложено 1,160 млрд. лв. да бъдат приходите от тол такси за година.
„Реверансът, който правим с това предложение за цени, е към онези автомобили, които возят на къси разстояния – вътрешните превози. При автобусите и камионите от 3,5 т. и 12 т. цените ще са най-ниски в ЕС точно за да направим реверанс към българския бизнес“, заяви Нанков.
Цветилена СИМЕОНОВА15