Зам.-министър Янко Иванов: Подготвяме два законопроекта, чиято цел е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот

Подготвяме два законопроекта, чиято цел е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов по време на пресконференция за стартирането на Националната седмица на достъп до добра храна и по случай 16 октомври Световният ден на прехраната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заместник-министърът обърна внимание, че се подготвят промени в Закона за управление на хранителната верига и в Закона за храните. По думите му те скоро ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание.
„Нашето министерство вече 9-та година провежда схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, като целта е подобряване на хранителните навици на децата и се прилага на територията на цялата страна, като обхваща децата от първи до четвърта група на подготвителния клас на детските градини и учениците до 4 клас. В тази схема са включени 3400 учебни заведения и повече от 470 хил. деца. Това е една инвестиция, която в бъдсеще ще помогне за намалявато на разходи за здравеопазване, които произтичат“, каза още заместник-министърът. По думите му за учебната 2018-2019 бюджетът на схемите е над 15 млн. и 813 хил. лв, от които са изплатени близо 11 млн. лв. Заместник-министърът уточни, че има 115 заявления за одобрение, за да бъдат включени 2592 учебни заведения.