Запалват коледните светлини на Велико Търново в средата на седмицата

Велико Търново. Разнообразни събития за малките и големите жители на Велико Търново и областта е подготвила Общината. Проявите, които стартират още в средата на тази седмица, са част от Коледната програма на Общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Първото събитие е традиционното запалване на коледните светлини в града, което ще се случи на 20 ноември от 17.00 часа. Това съобщи Нелина Църова, директор Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“. Символично празникът е кръстен „Коледна въртележка“, а в рамките му актьорите от куклен театър „Весел“ ще забавляват всички присъстващи. Спектакълът ще приключи с коледни фойерверки. Малко по-късно ще има и концерт на преподаватели и ученици от СУ „Емилиян Станев“, посветен на Деня на християнското семейство. Той ще започне в 18.00 часа и ще се проведе в ИЗ „Рафаел Михайлов“. По същото време в Голяма зала на Общината ще има и друга музикална проява – Градски ученически парламент също организира концерт. Тридесет минути по-рано в Регионалната библиотека Дешка Денева ще представи книгата на Милка Денева „Ние, ловците“.
„21 ноември е Денят на християнското семейство, което ще бъде отбелязан с няколко събития – концерт, коктейл в Общината, ІV национално биенале на рисунката Велико Търново 2019 и още една дългоочаквана музикална проява – Концерта „На 8 рояла“ за 16 пианисти и 32 ръце. Диригент ще е  Григор Паликаров от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, допълни Църова.
След това от 26 до 30 ноември в Изложбени зали всички граждани ще могат да разгледат интерактивна изложба на историческото изкуство под надслов „Историческо величие“, която представя картини, съкровища, предмети и литература; образователни програми и анимация за деца. Във всеки един от дните до края на месеца има още представяния на книги, концерти благотворителни спектакли. Акцент са представленията на Руския държавен балет на лед от Санкт Петербург – „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“. В последния работен ден от месеца ще бъде открит Коледния базар в парк „Марно поле“, от 17.00 часа, а след това в ДКС „Васил Левски“ ще бъде представено „Шоу без име“ – благотворителен концерт-спектакъл на трупата на Нешка Робева. Подробности по програмата ще откриете на сайта на Общината.
Луиза ТРАНЧЕВА