Започват честванията по повод 140-годишнина от приемането на Търновската конституция

Велико Търново. С тържествен концерт на Софийската филхармония започват честванията, посветени на  140-годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Концертът ще се състои таи вечер в зала „България“ . На 10 февруари ще се проведе  Ден на отворените врати в Народното събрание, като всички посетители ще имат възможност да разгледат оригинала на Търновската конституция и дневниците от Учредителното събрание, предоставени от Държавна агенция „Архиви“. В рамките на двата месеца пътуваща изложба ще представя предмети, снимки и документи от Учредителното събрание  в цялата страна. Състезание по дебати също е част от програмата за отбелязването на годишнината. В него ще се включат ученически и студентски клубове по дебатиране, като финалистите ще имат възможност да направят своя дебат в Пленарна зала на Народното събрание в София. Кулминацията на честванията ще е във Велико Търново. На 15 април в старопрестолния град ще се проведе научна конференция, посветена на Търновската конституция и действащата демократична конституция. В Народно читалище „Надежда“, което тази година отбелязва 150 години от учредяването си, ще бъде открита изложба „Дневниците на Народното събрания. Читалище „Надежда 1869“.

На същата дата във Велико Търново ще се проведе тържествено заседание на Конституционния съд на Р България, което ще бъде водено от председателя му Борис Велчев. Очаква се в него да се включи и председателят на Венецианската комисия Джани Бокикио. Вечерта, че завърши със спектакъл на ансамбъл „Българе“ в ДКС „Васил Левски“, който ще е безплатен за всички великотърновци и гости на града.

На 16 април във Велико Търново ще се проведе изнесено заседание на Народното събрание, което ще стартира с открит урок по Конституция, паралелно в същия ден и час такъв ще се проведе във всички български училища. След това ще последват изказвания на председателите на парламентарните групи. Народните представители ще излязат с общо обръщение към българския народ за следващите 200 години. Честванията ще завършат с поднасяне на венци и цветя на паметник „Майка България“ в центъра на града и със спектакъла „Искри“ на Националния гвардейски оркестър. За вечерта са предвидени тържествена заря проверка и излъчване на Аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“.

Надежда КРЪСТЕВА