Започва поетапното изплащане на определеното държавно финансово подпомагане за домакинствата, умъртвили доброволно домашните си свине в Област Благоевград (ОБЗОР)

снимка: pixabay.com

Благоевград. Започва поетапното изплащане на определеното държавно финансово подпомагане за домакинствата, умъртвили доброволно домашните си свине в Област Благоевград с цел предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. Това стана ясно след провело се във вторник заседание на Областната епизоотична комисия в Благоевград. Предоставянето на средствата стартира на 4 септември в град Кресна и село Долна Градешница и продължава на 5 септември в село Горна Брезница. Сумите ще се изплащат от служите на Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград на място, по списък, който е проверен най-малко три пъти и на ръка. Служителите на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, заедно с представители на Областна дирекция на МВР – Благоевград ще бъдат в съответните населени места около 10.00 часа. Областният управител Бисер Михайлов каза, че с решение на Областната епизоотична комисия е определен и краен срок за предаване на всички необходими списъци от останалите общини в Област Благоевград, в които стопаните доброволни са умъртвили своите животни, като той е 16 септември.

По данни от директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград д-р Михаил Бащавелов към 26 август 332 домакинства в Област Благоевград са подали документи за получаване на финансово подпомагане. По думите му, въпросните документите са проверени и са получили одобрение от Областната епизоотична комисия за получаване на подпомагането. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград отбеляза, че по-големия брой от тези книжа са подадени от домакинства, в района на Община Кресна, където на 12 август бе открито мъртво домашно прасе във водите на река Струма, дало положителна проба за заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). До 10 септември пък е крайният срок, в който стопаните, отглеждащи домашни прасета в Област Благоевград, могат да ги умъртвят доброволно. След изтичане на този срок, компетентните институции ще предприемат всички необходими мерки, свързани с ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). В тази връзка се призоват хората да пристъпят към това действие сами, а не да чакат намесата на институциите. „Когато не става с доброволни мерки, то ще трябва да предприемем по-рестриктивни такива. На 10 септември изтича времето за изпълнение на доброволните мерки, след което ще започнем с рестриктивните мерки. Ако е нужно ще има актове, ще има и санкции. В крайна сметка трябва да се разбере, че заболяването не е шега“, каза още д-р Бащавелов.

Област Благоевград е високорискова зона, тъй като вече има регистриран случай на Африканска чума по свинете. Степента на опасност се повишава и с оглед на това, че на километри от региона и по-конкретно в Самоковско, Девин и Велинград има открити заболели диви свине. Във връзка с регистрираното заболяване във Велинград се забранява движението на физически лица и пътни превозни средства до горските територии в землищата на селата Бабяк и Златарица. Заповедта е със срок на действие до 23 октомври. В този период достъпа, престоя и преминаването се разрешава единствено на служителите на Изпълнителна агенция по горите – Благоевград, Югозападно държавно предприятие, Държавно горско стопанство „Елешница“, Регионална инспекция по околната среда и водите – Благоевград, Районно управление – Разлог, Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград и Разлог и Областна дирекция по безопасност на храните Благоевград.

Ливия НИНОВА