Започва Четвъртия международен фестивал за изпълнители на класическа музика

Снимка: Община Бургас

Бургас. В зала „Петя Дубарова“ на Културен център „Морско казино“ в следващите два дни /14 и 15 юни/ от 10.00 часа ще се проведе конкурсната програма на Четвъртия международен фестивал на изпълнителите на класическа музика. Това съобщиха от Община Бургас.

Входът е свободен за всички почитатели на класическата музика.

Конкурсът дава поле за изява на любители и професионалисти на класически музикални инструменти и класическо и поп пеене при клубове, сдружения, читалища, младежки центрове, детски градини, училища и студенти в музикалните академии.

Репертоарът на изпълнителите е от класическа до съвременна музика. Тази година в конкурса ще участват 120 души, 35 от които са от Литва и Русия.

Петчленното жури се състои от музикални педагози от Литва, Русия и България, а негов председател е проф. Светлана Карас от катедрата по пиано на Московския държавен институт на културата. Тя е директор на Международното висше училище за музикални изкуства в Москва и почетен деятел на висшето професионално образование на Русия.

По време на фестивала ще бъдат връчени и няколко специални награди:

– награда, посветена на 145 години от рождението на Сергей Рахманинов;

– награда, посветена на 125 години от смъртта на Пьотр Илич Чайковски;

– награда за „Най-добро изпълнение на обработка на народна музика“;

– награда за „Начало“- за занимаващи се с музика по-малко от две години /независимо от възрастта/.

Фестивалът се провежда със съдействието на Община Бургас, Народно читалище „Фар – 1946“-Бургас и Московския държавен институт на културата.