Започва 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук

Снимка: Община Горна Оряховица

Горна Оряховица. Започва 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук. През следващите три  в Градската градина ще се проведат редица фолклорни концерти, игри и състезания, популяризиращи кулинарния продукт. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пламен Мадемов, директор на Исторически музей – Горна Оряховица. Празничната програма в днешния ден започва в 15.00 часа, по традиция с Регионалния преглед на старата градска песен „Божури“. От 17.30 часа съставите при НЧ „Братя Грънчартови-2002“ са подготвили за публиката богата фолклорна палитра, а от 18.30 часа е кулминацията на празничната програма в петъчния ден – концерт на Оркестър „Здравец“ и Нелина. Официалното откриване на Празника на горнооряховския суджук е в събота, от 11.00 часа. През целият ден са предвидени изяви на самодейни състави от общината и гости, кулинарни игри и награди. Ще се проведат състезания за – за най-добро обелване на суджук, за най-бързо нарязване, за най-красиво аранжирано плато. Ще има и допълнителни игри за надяждане. От 18.00 часа на сцената ще излязат Димитър Аргиров, Оркестър „Експерт бенд“, Жоро Любимеца и Валя. Неделният ден ще започне отново с изпълнения на самодейни състави от общината и гости. От 15.00 часа е откриването на XX Международен пленер „Живописатира“ в ХГ „Недялко Каранешев. ОТ 18.00 часа е концертът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът ще завърши с празнични илюминации. Изненадата за гостите на празника тази година ще бъде изработването на скулптура от дърво на тема суджук. Пред погледите на всички тя ще бъде изработена от Крум Велков, а творбата му ще остане да краси парк „Градска градина“. От Историческия музей са приготвили богат набор от сувенири, които ще бъдат изложени на специален щанд в парка.

По време на празника ще се проведат и два конкурса – за най-добре приготвен горнооряховски суджук и за най-вкусно домашно ястие под надслов „Без суджук не може“. Жури и на двата конкурса ще са технолози от трите фирми, произвеждащи продукта, получил защитено географско указание. За празника са предвидени 2 тона суджук и 2 тона бира, предоставени от организаторите.

Празникът на суджука се организира в партньорство между Община Горна Оряховица, Исторически музей – Горна Оряховица и Сдружение „Раховец 2007“.

Надежда КРЪСТЕВА