Започва 23-ия Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив

Пловдив. Започва 23-ия Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Дирекция „Култура и културно наследство“  към Общината. Фестивалът започва тази вечер от 19.00 часа, когато в голямата зала на Драматичния театър ще се състои премиерния спектакъл „По-полека”. В следващите дни – чак до 21 септември, ще има представления в двете зали на театъра, както и в салона на Кукления театър. Посетителите ще могат да видят 22 представления на 12 трупи от цяла България, както и на гости от Украйна и Унгария. Финалът също ще бъде впечатляващ – на 21 септември, пред пловдивската публика, на сцената на Драматичния театър ще излязат основателя и арт директор на „Сцената” Стефан Данаилов в тандем с Аня Пенчева в спектакъла „Актрисата”. Концерт  по повод 80-годишнината от рождението на Тодор Колев ще зарадва почитателите на големия актьор на 21 септември от 19.00 часа в Драматичния театър в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът” .  „За Тодор Колев” е проект на Камен Донев, в който той заедно със свои съученици и приятели ще представи спомени и разкази от първо лице, както и избрани песни на големия български артист и вдъхновител.
В рамките на театралния форум ще бъдат представени книгите „Театрална география, история, личности” на Стефан Янков, „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос” от д-р Петър Кауков, „Театралният път на режисьора Слави Шкаров” от Йордан Георгиев и книгата „Аз| Остава” за група Остава. Ще видим и селекция от най-добрите сценични плакати на Радослава Боор със заглавие „Плакатът: Радост&Слава”.
Фестивалът тази година е под мотото „Театъра: невъзможното” и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата.