Започна записването на ученици в кръжоците на обсерваторията във Варна за новата учебна година

Започна записването на ученици в кръжоците на обсерваторията във Варна за новата учебна година. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна директорът на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна Свежина Димитрова. „Ще отговорим на интересите на всички граждани, за да можем да обхванем възможно най-голям брой деца и ученици. Имаме идея, а и новият закон ни позволява – да направим тестово и една предучилищна група за кръжок по астрономия“, каза Свежина Димитрова. През последната учебна година кръжочниците в обсерваторията са били около 300, като отново са постигнали добри резултати.

Екип от ученици кръжочници в курсовете по астрономия на д-р Веселка Радева са класирани на трето място в Международния конкурс за космически колонии на НАСА. Проектът „Син Космос” е спечелил призовото място в конкуренция с 1 500 проекта на 6 000 ученици. Разработен е в курсовете по астрономия на ЦПЛР – „НАОП „Н. Коперник” и представлява космически град, позициониран на близка околоземна орбита.

Сред успехите тази учебна година са и медалите, спечелени от учениците на Националната олимпиада по астрономия – от 9 медала за различните възрастови групи, четири са за учениците на обсерваторията.

Свежина Димитрова припомни, че Ева Божурова, старши учител по астрономия в обсерваторията и един от инициаторите за организирането на първата Национална олимпиада по астрономия, е получила награда „Варна“ за „Учител на годината“ в областта на обслужващите звена. Наградата „Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка“ е получена от Виктор Мирев – ученик от ХII клас в МГ „Д-р Петър Берон“, носител на сребърен медал от ХIХ Национална олимпиада по астрономия.

Варненските ученици са и с класирани три проекта на Международния конкурс „Одисей“, като на 15 и 16 юни децата са поканени на финалния етап в Дания, където ще представят два от проектите.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА