Започна конкурсът „Най-добро домашно вино” в Асеновград

снимка: pixabay.com

Асеновград. Започна конкурсът „Най-добро домашно вино” в Асеновград. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. В надпреварата за най-сладък елексир ще могат да се включат производители на бели вина, розета, пелини и червени вина от реколта 2019 година. Според регламента за участие, вината трябва да бъдат бистри и предоставени в стъклени винени бутилки. Производителите могат да участват само със собствени вина, като нямат право да участват вина, произведени от грозде от директни сортове. Производителите задължително посочват сорта или сортовете, от които е произведено виното. От всяко вино, предложено за участие в конкурса, производителят трябва да притежава минимум 30 броя бутилки.

Проби от вината и заявки за участие се приемат в стая 405 на община Асеновград до 15 януари.  Най-доброто домашно вино ще определи от дегустационна комисия от специалисти.

Наградният фонд тази година е над 1 400 лева, като са предвидени и два броя 50-литрови бурета. Ще бъдат връчени три награди за производители на червени вина от асеновградския регион, също за най-добро бяло вино, най-добро розе и за изкуствено ароматизирани вина (пелини). Предвидена е също награда за производител от населено място извън община Асеновград, ще бъде връчена и специална награда „Никола Македонски”  за производство на домашен мавруд .

Награждаването ще се състои на 31 януари.