Започна официалното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в Ангола

Снимка: МВнР

София. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна от Виндхук в Луанда. Тя ще бъде на двудневно официално посещение в Република Ангола по покана на външния министър Мануел Домингос Аугусто – първо по рода си след 1989 година.Това съобщиха от Министерството на външните работи. Целта на посещението е да възстанови и засили политическите контакти между двете страни, както и да насърчи бизнес контактите и инвестициите на български компании в Ангола. Външнотърговските отношения на България с региона са част от общата търговска политика и политиката за сътрудничество за развитие на ЕС спрямо държавите от Африка на юг от Сахара, в чието формиране страната ни участва активно. Външноикономическите отношения на България с тези страни следва да се активизират, предвид традиционно добрите връзки с редица от тях и с оглед нарастващата роля на региона в световната политика и икономика, огромния икономически потенциал и природни богатства. Очаква се да бъде обсъдено и възстановяването на традицията анголски граждани да се обучават в български университети. По информация от МОН в момента 40 анголски граждани се обучават в България.
Анголската страна проявява интерес и за проучване на възможностите за обучение на техни военни в България. През 2017 г. делегация, водена от генерал-лейтенант Антонио Хоаким Фернандес, началник на Артилерията на Р Ангола, посети Националния военен университет „В. Левски”, а заместник-министърът на риболова на Р Ангола г-жа Мария Антонио Нелумба посети Висшия военноморски университет “Н. Вапцаров” във Варна.
Вицепремиерът Екатерина Захариева получи покана за посещение в Ангола по време на първата си среща със своя колега Мануел Домингос Аугусто в Претория през 2018 г. Тогава в Република Южна Африка като председател на Съвета на ЕС Захариева бе съпредседател на министерската срещу ЕС – Южноафриканска общност за развитие (SADC). Тогава българският външен министър разговаря по телефона и с министъра на икономиката на Р Ангола, който е завършил висшето си образование в УНСС. И с двамата министри Захариева обсъди възможностите за различни форми на сътрудничество в областта на сигурността, трансграничната престъпност, трафика на хора и оръжие, както и нелегалната миграция.
Република Ангола е страна в Южна Африка, разположена върху площ от 1 246 700 кв. км на южното крайбрежие на Атлантическия океан. На север граничи с Демократична Република Конго, на изток – със Замбия и на юг – с Намибия.
Страната е бивша португалска колония, която придобива независимост на 11 ноември 1975 г. Република България е една от първите страни, признали независимостта на Ангола още същия ден с телеграма до анголския президент Аугустино Нето. В страната живеят 17 милиона души.