Започна поетапното строителство на автомагистрала „Хемус“ между Боаза и пътя Русе – Велико Търново (ОБЗОР)

София. Започна поетапното строителство на автомагистрала „Хемус“ в участъка между п. в. „Боаза“ и връзката с път I-5 Русе – Велико Търново с дължина 134,14 км. За изграждането му в края на миналата година правителството осигури от бюджета 1,12 млрд. лв. без ДДС. Изпълнител на проекта е държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД. Трасето е разделено на шест участъка. Изграждането на първите три ще стартира тази година, а техническото проектиране на останалите ще бъде изпълнено през 2019 г. Целта е изграждането на цялото трасе да приключи до 2023 г.
Премиерът Бойко Борисов, който присъства на старта на строителството на новия участък, отбеляза, че с построяването на „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне с поне 10-20%. „Финансовият министър Владислав Горанов е обезпечил плащанията. Петя Аврамова действа с инженерните проекти за следващите лотове“, заяви той. „След година и половина карате по магистрала, а се забравя трудът на стотици работници, които са тук. Препоръчвам ви да ги видите. Каня ви да видите как се действа и на следващите два лота“, коментира министър- председателят. „Чували сме всякакви глупости за автомагистрала „Хемус“, кой какво правил, но всъщност магистралата е била направена до Ябланица и Правец, разбирате защо“, посочи Бойко Борисов. „Въобще няма проект. Никой никога не е мислил да прави автомагистрала „Хемус“. Няма проект, а всички умират да говорят за Северозапада, Северна България и всичко останало“, каза още премиерът.
Министър Петя Аврамова увери от своя страна, че екипите имат готовност да започнат работа и по третия участък между пътните възли „Каленик“ и „Плевен“. „Поетапно ще се работи във всички трасета, където е извършено проектиране и са приключили отчуждителните процедури. При възможност ще се работи на повече от едно място“, каза министър Петя Аврамова. Тя изрази увереност, че „Автомагистрали“ заедно с АПИ като възложител ще работят качествено по новите 134 км от „Хемус“. По думите й МРРБ също ще следи целия процес и изразходването на средствата. „От изключителна важност е качеството на изпълнение на проектите“, подчерта министърът.
В отговор на въпрос от медии зам.-министър Нанков обясни, че за участъка от разклона с пътя Плевен – Ловеч до Велико Търново има готови идейни проекти и напомни, че с препроектирането на трасето от Боаза до разклона с пътя Плевен – Ловеч на българския данъкоплатец са спестени около 250 млн. лв.
По-рано беше проверен и напредъкът при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“, която е близо 10 км. Строителството й започна в края на март м. г. Работата по трасето напредва. През май-юни ще започне полагането на асфалта и е напълно реалистично участъкът да е готов през есента, около половин година по-рано от предвиденото. По договор той трябва да е завършен през март 2020 г. В момента на обекта на трисменен режим работят около 250 души и над 150 специализирани машини. На отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас – 45 метра общ насип, от който 28 м армонасип. Това е почти вертикална стена на откоса и в конструкцията на насипа се вложени специални укрепителни мрежи и системи.