Започна преасфалтиране на улиците в района крепостта Царевец във Велико Търново

Велико Търново. Преасфалтиране на основни трафик улици в района на крепостта Царевец стартира от днес, предаде репортер на Радио „Фокус“- Велико Търново. Отсечките водят към площад „Цар Асен I“ и историческия хълм. Нова настилка се полага по улиците „Велчо Джамджията“ и „Иван Вазов“. От Община Велико Търново припомнят, че това се налага, тъй като там бе извършена подмяна на старите 50-годишни водопроводи с нови. Очаква се дейностите да продължат до 4 септември /сряда/. Паралелно с това ще бъде извършен ремонт на отводнителните съоръжения както по ул. „Иван Вазов“, така и по ул. „Никола Пиколо“ – до Мултимедийния посетителски център. Това налага въвеждане на временна организация на движението – за периода от днес до 4 септември включително отсечките „Велчо Джамджията“, „Иван Вазов“ и „Никола Пиколо“ са затворени. Трафикът към кв. „Асенов“ и Арбанаси се пренасочва през Южния пътен възел, кв. „Света гора“ и обходния път зад крепостта Царевец.

Временно е променено и движението на автобусни линии с номера 20, 40, 50 и 110 – тяхна крайна спирка става площад „Велчова завера“. Автобусна линия №5 продължава да пътува до кв. „Асенов“ през кв. „Света гора“, като крайна спирка е обособена край църквата „Св. св. Петър и Павел“.

През уикенда приключи и укрепването на свлачището в подножието на крепостта Царевец, което засегна улица „Свети Климент Охридски“ в частта й край средновековния манастирски комплекс „Великата лавра“. Пилотна система с повече от 140 отделни елемента от стомана и бетон, забити на голяма дълбочина, укрепва земната маса както в участъка на свличането, така и в съседни части по дължината улицата.

Луиза ТРАНЧЕВА