Започна Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Започна Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът Бойко Борисов е домакин на Срещата, която е най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет – европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.
Министър-председателят официално посрещна държавните и правителствените ръководители. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи Срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във форума ще участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
Основната тема на обсъжданията е свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.
След приключване на пленарните сесии от 15.00 часа Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция.