Започна цялостен ремонт на път ІІ-53 в участъка Поликраище – Първомайци – Горна Оряховица

Снимка: Община Горна Оряховица

Горна Оряховица. Започна цялостната рехабилитация на път ІІ-53 в участъка Поликраище – Първомайци – Горна Оряховица, съобщиха от пресцентъра на Общината. Път ІІ-53 е единствената връзка между Великотърновска и Сливенска област, пропускаща тежко автомобилно движение. Това е път с голяма социалната значимост по направлението от път I-5, през път I-4, към прохода „Вратник“ и Южна България.

Обща дължина на участъка 6,289 км.

Към момента път ІІ-53 в участъка от км 0+000 до км 6+289 Поликраище – Първомайци – Горна Оряховица е с влошени експлоатационни и технически характеристики. Има пукнатини, разрушения и слягания и компрометирано отводняване. Постоянните ремонти, извършвани от Областно пътно управление – Велико Търново по програмата за текущ ремонт и поддържане са с краткотраен ефект. Затова е необходимо да се направи основен ремонт в този участък, който обхваща пътя от разклона Велико Търново – Русе в Поликраище до табелата на Горна Оряховица. Общата стойност на ремонта съгласно заданието възлиза на 3 201 818 лв. с ДДС. Възложител е Агенция „Пътна инфраструктура“, а изпълнител – „Пътни строежи – Велико Търново“.

Ремонтът ще започне с премахване на най-компрометираните участъци, за да може да се положи изравнителен пласт от биндер и след това пътноизносваща смес. Ще се оформят и изчистят канавките и ще се положи маркировка, информира Димитър Монов, технически ръководител на обекта. Съгласно заданието ремонтът трябва да бъде завършен до 30 септември. Докато траят ремонтните дейности, пътният участък няма да бъде затварян напълно, а автомобилите ще се пропускат поетапно, а при нужда движението ще се осъществява в едното платно.

Това е най-натовареният второкласен път в цялата област Велико Търново – за денонощие оттук минават над 7 хил. автомобила и доста тежкотоварни. Затова е и толкова компрометиран. Откакто е направен, никой не помни да е имало цялостен ремонт. Очакваме сега да стане хубав път, който да поема трафика, коментира кметът на Първомайци Ясен Янков. И според кмета на Поликраище Марин Тодоранов пътят не е ремонтиран изцяло от десетилетия. Той изрази надежда, че изпълнителят ще предвиди сроковете си така, че ремонтът по центъра в Поликраище да бъде отложен за след юли, тъй като тогава е празника на селото.