Засилени проверки за скоростта се провеждат в Сливен до средата на август

Скорост, кола, пиян

Засилени проверки за скоростта се провеждат в Сливен до средата на август, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Сливен.

На територията на ОДМВР-Сливен ще има засилени проверки с технически средства на главните пътища и АМ „Тракия“. Мобилни камери ще следят за спазване на скоростта и по междуселищните и общински пътища.

По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки и за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

До 12 август подобни акции се провеждат  на територията на цялата страна. Проверките са част от  акцията на европейската мрежа на службите на Пътна полиция- TISPOL за контрол на нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение.

Превишаването на скоростта се отчитат като често срещано нарушение във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за възникването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Статистиката сочи, че през 2017 г. в България превишената и несъобразена скорост продължава да заема най-голям дял в пътно-транспортните инциденти по вина на водачите. По този показател данните за страната са над средното ниво в сравнение с държавите членки на Европейския съюз.