Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване на гъби: 30 лв. е изкупната цена на смръчкулата в Смолян, 12 лв. на манатарката, но все още няма големи количества

В Смолян и региона вече има диворастящи гъби, но в доста малки количества. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване на гъби. На ден хората предават между 0,5 и 1 кг смръчкула, майска гъба, челядинка, пачи крак или манатарка. „Климатичните условия на се подходящи за развитието на гъбите. Пролетта все още е студена, няма достатъчно валежи и затова няма големи количества“, обясни Билянова. Тя посочи, че изкупната цена на манатарката днес е 12 лв. за килограм, на пачи крак – 14 лв., майска гъба – 12 лв., 30 лв. за смръчкула и челядинка 6 лв./кг. Цените са добри, но няма достатъчно гъби и така е от началото на пролетта. „Миналата година заради ежедневните дъждове в края на пролетта и началото на лятото също имаше гъби, но не бяха качествени. Когато е свързано с природата, ние сме безсилни. За качествени гъби трябва да има слънце и дъжд в умерени количества, не трябва да е много студено и да има силен вятър“, поясни Билянова.

Тя изрази надежда, през лятото да има по-големи количества гъби. Месеците юни, юли, август, септември и октомври са най-хубавите месеци за гъбите и ще има, посочи Билянова. „От 1991 г съм на пазара и знам, че няма как през лятото количествата да не се увеличат. Възрастните хора от региона казват, че има закономерност в природата и когато Великден е късно като тази година, пролетта е късна и времето е студено, но последните няколко дни вече температурите са повишиха и се надявам, че постепенно ще се увеличат и гъбите в околностите на града“, каза още Билянова.

Нели ГЕРГЬОВСКА