Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване на гъби: Заради сушата, повече от месец в Смолян няма гъби

Снимка: Радио "Фокус"

От един месец в района на Смолян няма гъби заради сушата. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване на гъби в града. По думите й, като цяло тазгодишната реколта от диворастящи гъби е била сравнително добра. „Август, септември и октомври също са добри месеци за гъби, но заради липсата на валежи от 5 август, когато започна засушаването и повишаването на температурите,  няма много гъби, а след 20 август почти не се изкупуват гъби. Дори към момента няма актуални цени, защото не се намират гъби в горите край Смолян. Очакванията са при започване на валежите да има гъби, но прогнозите не са оптимистични, заради продължилата повече от месец суша. Необходимо е да вали около седмица, за да излязат гъби като режийка и панчушка през есента, като за манатарка не се надявам. Миналата година също гъбите бяха до септември и след това напролет“, поясни Билянова.

Според нея, тази година сезонът е по-слаб от миналогодишния. Тогава той продължи до първи септември, а сега до началото на август, сравни Билянова. „През лятото първо юни и юли имаше влага, но беше студено и имаше малко гъби. После стана много топло и нямаше влага и затова няма гъби. Заради сушата няма и много диворастящи плодове, но пък юни и юли имаше много диви ягоди, заради валежите. Времето тогава беше подходящо за развитието на ягодите“, обясни Билянова.

Тя обобщи, че през последните години хората, занимаващи се гъбарство в Смолян намаляват и не могат да разчитат на гъбите, за да се препитават. „Намаляват хората през последните 5-6 години, като за гъби ходят основно пенсионери. През август и септември по време на отпуските малко повече хора излизат в гората. От 1991 г. досега хората, берящи гъби в района на Смолян са доста по-малко и нещата коренно се промениха“, каза още Билянова.

Нели ГЕРГЬОВСКА