Захаринка Славчева, Съюз на инвалидите: Над 800 са хората с увреждания в община Смолян, а повече от 2200 са те в областта

Снимка: Радио "Фокус"

Над 800 са хората с увреждания в община Смолян, от които над 100 са децата-инвалиди. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Захаринка Славчева – председател на Съюза на инвалидите в Смолян. Тя допълни, че в областта броят на хората с увреждания е над 2200 души. По думите на Славчева, сред основните проблеми на инвалидите в региона и техните семейства, е въпросът с грижите за болните хора. „Има много болни хора, а малко такива, които могат да ги гледат и те са назначени само на 2 часа. Такава е политиката и затова сме много затруднени всички. Два часа са много малко време и за тях с нищо не може да се помогне на болния човек. Може би хората, които правят тази програма не могат да оценят какво е да гледаш болен човек. Има такива, които се нуждаят от 24-часова грижа. Трудно е, всеки ден ни се обаждат хора, които се затрудняват с гледането на хора с увреждания“, отбеляза Славчева. Тя поясни, че в тези случаи, близките на хората не ходят на работа, за да могат да се грижат за тях. За хората, които не са в пенсионна възраст е страшно, защото не могат да си оставят родителя, брата или сестрата сами, а като си грижат само за тях, остават и без заплата, поясни Славчева. Сред останалите проблеми, които имат инвалидите в Смолянско, тя посочи недостатъчните средства, които получават, както и скъпоструващите лекарства, които се плащат трудно.

Славчева подчерта, че община Смолян прави всичко възможно, за да осигури работа на хората с увреждания, които имат възможност да работят. „Колкото бройки бяха отпуснати от бюрото по труда, толкова хора бяха назначени. Над 20 са назначените хора с увреждания, които работят по тези програми и се справят добре с работата си. По предприятията е по-трудно, защото всеки предприемач се чуди дали да назначи инвалид, тъй като по-трудно се вземат такива хора“, обясни Славчева.

Международният ден на хората с увреждания в Смолян бе отбелязан на 1 декември, тъй като беше почивен ден, посочи тя. „Празникът се проведе много тържествено и хубаво. Около 150 човека бяха поканени, имаше почерпка и музика, а хората, които можеха дори поиграха и се повеселиха. Имахме гости – зам.-областния управител, кмета на Смолян и секретаря на общината. Благодаря им от сърце, че ни поздравиха и уважиха“, добави Славчева. По повод днешния празник, тя пожела на хората с увреждания много здраве и късмет. „Дано да имат късмет, да имаме повече програми и да има кой да ги гледа. Нека през новата година да са много здрави“, каза още Захаринка Славчева.

Нели ГЕРГЬОВСКА