Захаринка Славчева, Съюз на инвалидите: Родителите на деца с увреждания от Смолян напълно подкрепят протестите в страната

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Родителите на деца с увреждания от Смолян напълно подкрепят протестите на майките на децата с проблеми, които се провеждат в големите градове на страната. Това заяви за Радио „Фокус“ – Смолян Захаринка Славчева – председател на Съюза на инвалидите в Смолян. Местната структура е направила подписка, в която са се включили над 100 души, които подкрепят протестите в страната, подчерта Славчева. Тя посочи, че в понеделник представител на Съюза от Смолян ще присъства на извънредно заседание на организацията в София, където ще се обсъдят по-нататъшните действия и ще се реши дали и майки от Смолян ще се включат в протестите.

„Само в Смолян децата, които членуват в Съюза на инвалидите са 117, а в общината са близо 200. Всеки ден идват нови и нови деца със здравословни проблеми, които са претърпели операции и имат нужда от лечение и рехабилитация. При повечето от децата поне единия родител трябва непрекъснато да се грижи за болното дете и няма възможност да работи. Държавата трябва най-вече да помисли за тези хора, ние неправителствените организации не можем да помогнем, а само да кажем какво се случва“, призова Славчева. Тя отбеляза, че децата имат нужда най-вече от лекарска помощ и рехабилитация, тъй като там разходите са най-големи и е много сложно родителите да се справят с лечението и отглеждането им.

„Никой не знае какво значи да имаш болно дете. Аз също имам такова дете. Пенсията му е 180 лв., а лекарствата му са 90 лв. С тези пари дрехи ли да му купя или да му дам да има и той парички в джоба, защото и той е човек. Като работещ в Съюза на инвалидите няма ден, в който да не плача, защото всеки ден при нас идват хора с от лоши, по-лоши болести и случаи и се моля ежедневно това да спре“, през сълзи каза още Славчева.

Нели ГЕРГЬОВСКА