За взрив на пневмония в Китай алармира РЗИ – Велико Търново

снимка: pixabay.com

Велико Търново. За случаи на взрив на пневмония в Китай алармира РЗИ – Велико Търново. От там уточниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че по данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ) на 31 декември 2019 година здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай са информирали за взрив от случаи на пневмония. Етиологията на заболяването е неясна. То е засечено сред лица, посетили пазар за продажба на риба и животни в града. Заболелите са били с оплаквания от треска, затруднено дишане, и рентгенографски данни за двустранна пневмония. До 5 януари тази година случаите са общо 59, като седем от пациентите са в критично състояние.

Проведените лабораторни изследвания изключват като причинители сезонните грипни вируси, вирусите на птичия грип, аденовируси, коронавируси, причиняващи тежък остър респираторен синдром (ТОРС/SARS) и близкоизточен респираторен синдром (MERS). Според Европейския център за контрол на заболяванията вероятно се касае за нов коронавирус, като причините за взрива засега остават неясни.

Според китайските власти не се наблюдава предаване на инфекцията от човек на човек.

По информация на Световната здравна организация, лица със симптоми на пневмония и данни за пътуване до Ухан са идентифицирани на международни летища. Директни полети от Ухан има до Париж, Лондон и Рим в рамките на Европейския съюз.

Здравните инспектори съветват лицата, посетили засегнатите територии със симптоми на грип или остро респираторно заболяване да потърсят незабавно лекарска помощ, като информират медицинските лица за пътуването. Освен това ако Ви предстои пътуване до Китай се препоръчва – имунизация с противогрипна ваксина поне две седмици преди пътуването; – да се избягва посещение на пазари за риба, животни и птици, както и контакти с домашни животни и птици и да се спазват добри хигиенни практики при измиване на ръцете и приготвяне и консумация на храна.

Луиза ТРАНЧЕВА