За петнадесети път Регионален исторически музей-Велико Търново се включва в инициативата Европейска нощ на музеите

Велико Търново. За петнадесети път Регионален исторически музей-Велико Търново се включва в инициативата Европейска нощ на музеите на Френския културен институт, съобщават от културната институция.
На 18 май форматът ще се проведе в лапидариума на Археологическия музей, където ще бъде представена инсталацията „Съмнителен тебеширен кръг“ на норвежкия визуален артист Ларс Нордби.
Инсталацията е резултат от дългогодишният интерес и проучвания на Нордби върху темата за идентичността. „Съмнителен тебеширен кръг“ е вдъхновена от френския философ Жак Рансие и неговият анализ на „The Master Builder“ през рецензията на Морис Метерлинк.

Мизанасцена в настоящата инсталация е свързан с подхода на Хенрик Ибсен, дематериалиразне на отношението за разбиране на идентичността.
Инсталацията е своеобразна театрална пиеса, направена специално за вътрешния двор на Археологическия музей.

Използваният глас в спектакъла е на Леонид Йовчев, композитор на музиката е Мириян Колев, а превод на текста е направен от Стефан Кръстев

Звуковата инсталация е с продължителност 13 минути и ще започва на всеки кръгъл час: 18.00; 19.00; 20.00; 21.00; 22.00 и 23.00 часа.