За поредна година Регионална здравна инспекция – Благоевград се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето

снимка: pixabay.com

Благоевград. За поредна година Регионална здравна инспекция – Благоевград се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от здравната инспекция. От там уточниха, че мотото на тазгодишната проява е „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно“. Целите на глобалната инициатива са свързани с предоставянето на информация, относно връзките между кърменето и социалната закрила на родителите, основана на равенството на половете; ангажиране на личности и организации за по-голямо въздействие; действия за насърчаване на кърменето чрез  осигуряване равенство между половете и социална закрила на родителите.

Основен акцент на Световната седмица на кърменето 2019 г. е екипността и съдействието, което всеки от нас може да окаже на майките, за да кърмят успешно. Тази екипност е поставена в три плоскости, които осигуряват необходимата подкрепа на родителите на всички нива: чрез политики и законодателство, които защитават родителите; чрез работни места във всички сектори, които осигуряват необходимите условия кърменето да се случва; чрез споделени в обществото ценности и социални норми за равнопоставеност на половете, подкрепящи родителите. РЗИ – Благоевград отбелязва Седмицата на кърменето със следните прояви: участие с раздаване на здравно-образователни материали в обучение за кърменето в община Благоевград, организирано от списание „Девет месеца“ – книжка „Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене“;  дискусия, беседи и разговори по темата с млади майки  в отдел „ПБПЗ“ на РЗИ; дискусия, беседи и разговори с бременни жени и млади майки в махала „Предел“. съвместно със здравните медиатори на община Благоевград и специалисти от АГО към МБАЛ; прожекция на филма на УНИЦЕФ „Гърдата е най-доброто“ съвместно с Алианс на българските акушерки с последващи дискусия и консултации. Пресконференция с медиите; разпространение на здравно-образователни материали.

Ливия НИНОВА