За първи път от десетилетия в църквата музей „Св. Атанасий“ в Арбанаси ще има богослужение

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Велико Търново. За първи път от десетилетия насам ще бъде отслужена Света литургия в арбанашката църква-музей „Св. Атанасий“. Това ще се случи на 18 януари-Атанасовден, когато е и нейният храмов празник, потвърди в предаването „Царевград Търнов – слава и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново кметът на старата столица инж. Даниел Панов.  Той уточни, че по негова идея, която е била подкрепена и от Великотърновския митрополит Григорий, всички средновековни храмове-музеи в Арбанаси ще бъдат отворени за богослужения както за техните храмови празници, така и по други поводи.

 

„Повод за инициативата е силният интерес от поклонници и туристи към петте църкви – „Рождество Христово“, „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Св. Георги“, „Св. Димитър“ и „Св. Атанасий“, намиращи се в селото със статут на архитектурно-музеен резерват. Със специална заповед са определени редът и датите за църковни служби, като контролът е възложен на ръководството на Регионален исторически музей – Велико Търново. В църквата музей „Св. Атанасий“ ще има богослужение на 18 януари, когато е нейният храмов празник. В храмовете „Св. Георги“, „Св. Димитър“ и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ службите ще са както следва: – 6 май, 26 октомври и 8 ноември, а в църквата „Рождество Христово“ – на 25 декември. Освен за своите храмови празници, два от храмовете ще са отворени и по други поводи. В „Св. Атанасий“ ще могат да бъдат отслужвани опела и панахиди, а в „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – Света литургия, служби за кръщенета и венчавки“, обясни Даниел Панов.

 

Кметът на Велико Търново отбеляза, че за времето на богослуженията петте църкви ще приемат поклонници със свободен вход. „Стриктно ще се следи за спазването на всички изисквания за опазването на недвижими културни ценности. Няма да бъде допускано паленето на свещи, с изключение на тези, свързани със службите и съпътстващия интериор.  Храмовете в с. Арбанаси са сред най-изящните образци на българската архитектура в късното Средновековие. Те са строени в периода XVI-XVIII и впечатляват и с изящните си стенописи.  Църквите са паметници на културата от национално значение. Рекорден бе интересът към тях през 2019 година. Само в „Рождество Христово“ туристите бяха над 49100, като близо 88% от тях са чужденци. Църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ е арена на Международния фестивал за класическа камерна музика „Arbanassi Summer Music“, който е част от европейския фестивален календар за 2020 година“, посочи кметът на старата столица.

 

Рени АТАНАСОВА