За редовни профилактични прегледи при специалисти апелират лекарите в Световния ден за борба с рака – 4-ти февруари

Велико Търново. За редовни профилактични прегледи при специалисти апелират лекарите в Световния ден за борба с рака – 4-ти февруари. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от МБАЛ „Св. Иван Рилски“  в Горна Оряховица. Според данни на Световната здравна организация на всяка минута в света загиват по 17 души, които имат злокачествени новообразувания.

Ракът на дебелото черво е един от най-разпространените. Д-р Илко Костурков, гастроентеролог от горнооряховската болница припомни, че той негови жертви са мъже и жени на възраст между 40 и 80 години , но има и редица случаи при по-млади пациенти, обяснява още той. Основните фактори, които го провокират са начинът на хранене – преобладаването на месни, мазни и брашнени храни; недостатъчно съдържание на продукти с растителен произход; наличие на малко баласт (несмилаеми частици) в храната, задържане на фекална материя в червата. Наследствената предразположеност също е фактор за развитието на тумори.

Основните симптоми, които се появяват в доста късен стадии на заболяването са лесна умора, коликообразни болки в корема, отслабване на тегло, анемия; нарушаване в ритъма на дефекация, наличие на кръв и слуз при дефекация, тежест в корема, подуване на корема, куркане на червата, гадене и повръщане, намален апетит, умора и повишена температура.

Гастроентерологът е категоричен, че трябва редовно да се правят профилактични прегледи при специалист и да се правят изследвания за скрита кръв в изпражненията, за да може туморът да се улови навреме, по възможност в начален стадий.

В Първо вътрешно отделение на горнооряховската болница за изминалата 2018 година са открити повече от 50 злокачествени новообразувания.  10% от пациентите с новооткритите тумори са били уловени в много ранен стадий и са с пълен шанс за оздравяване.

Луиза ТРАНЧЕВА