За справянето с две бедствени положения помогнаха пожарникари от Свищов през изминалата година

Велико Търново.  2019 година бе изключително динамична за служителите на Районната пожарна служба в Свищов. Това припомни в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново началникът на структурата инж. Светлин Михайлов. През миналата година в региона на два пъти бе обявявано бедствено положение, което е прецедент в историята.

„Едното бе заради заболяване африканска чума по свинете, през август, когато бяха ликвидирани над 18 000 животни. Следващото, веднага след това, няма и седмица по-късно бе обявено заради пожара в старото сметище край Свищов, който наистина загазова целия град и обстановката беше доста сложна. Но за наша радост успяхме да се справим и с двете ситуации, не без помощта на различни структури от нашата и съседни области. Помогнаха ни колеги от Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Белене, Плевен, центъра в село Овча могила и с общи усилия се справихме с бедствията, които ни връхлетяха“, поясни инж. Михайлов.

Той уточни, че като се изключат двете бедствени положения, в региона са регистрирани пет по-сериозни инцидента, от които четири пожара и едно наводняване – в селата Морава, Деляновци и Драгомирово в следствие на обилни валежи през май. При едно от произшествията бяха унищожени 100 дка широколистна гора.

Луиза ТРАНЧЕВА