За трета поредна година Община Девня организира античния фестивал „Марцианопол – животът в древния град“

През юни Девня отново ще се превърне в арена на епични сблъсъци, гладиаторски битки, демонстрации на оръжия, доспехи и бойна техника, езически ритуали, древни занаяти, неустоими кулинарни изкушения от минали епохи и още много автентични сцени, които ще пренесат хилядолетия назад жителите и гостите на града. Това съобщиха от Община Девня. За трета поредна година Община Девня организира античния фестивал „Марцианопол – животът в древния град“, който ще се проведе на 9 и 10 юни (събота и неделя) сред руините на античния амфитеатър в кв. „Река Девня“.

Този път участниците в историческите възстановки от тракийско и римско време ще бъдат два пъти повече в сравнение с миналата година, а публиката ще има възможност не само да гледа, включително и от видеостена, но и да участва в програмата. Така например в рамките на пазара на роби семейните двойки ще имат шанса да се разделят с досегашните си половинки и да се сдобият с нови. Онези пък, които дори и на шега не искат да късат с житейските си спътници, ще могат да се пробват като грънчари.

Тези и още куп приятни изненади, дегустации на тракийски вина, томболи с атрактивни награди, римски облекла и венци при вход свободен предлага Община Девня по време на грандиозния двудневен фестивал, който е единственият по рода си във Варненска област. Чрез него местната власт цели да възкреси духа на древния град Марцианопол, чиито останки лежат под квартал „Река Девня“, но и да утвърди съвременния град като атрактивна туристическа дестинация.

Фестивалът е не само интересен за ценителите на историята, но е и много полезен за подрастващите и за всички исторически лаици, които имат уникалния шанс да станат част от всекидневието, празниците и битките на древните хора, живели по нашите земи, и по този начин да обогатят своята обща култура.