За трета поредна година „Сцена на вековете“ е отличен с престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа 2019-2020”

Велико Търново. За трета поредна година Летният сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ е отличен с престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа 2019-2020”. Това съобщи Нелина Църова, директор Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община  Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя подчерта, че музикалното събитие е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация, т.е. то е видимо за публиката в цяла Европа, а дори и извън пределите на континента. Нелина Църова посочи, че фестивалът се надгражда с всяка изминала година. През изминалите години на крепостта Царевец са създадени нова сцена, гримьорни и гардеробиери. Тази година по желание на гостуващите опери ще бъдат изградени паравани, които ще играят ролята на кулиси на сцената.Направената инвестиция е в рамките на бюджета на фестивала. По думите на Нелина Църова придобивката ще повиши качеството на представяне на спектаклите. Тя допълни, че от няколко дни работи и нова интернет страница на Летния сезон на оперните театри „Сцена на вековете“ – www.stageoftheages.bg, на която всеки посетител може да намери информация за програмата, самите спектакли и продажбата на билети.

Организатор на музикалното събитие е Община Велико Търново. Началото на културния форум е поставено през 1985 година по повод 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и създаването на Второто българско царство, когато на историческия хълм Царевец за първи път в България на открито се поставя опера – „Ивайло“ от Марин Големинов. Второто издание на събитието е през 1987 година с шест представления на операта „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров. През 2008 година, след 21-годишно прекъсване, „Сцена на вековете“ е възстановена със съдействието и подкрепата на Министерство на културата и в партньорство със Софийската опера и балет, по повод на 100-годишнината от обявяване на Независимостта на България. От тогава събитието се провежда ежегодно, представяйки най-значимите заглавия в жанра, а на сцената се изявяват световноизвестни български и чуждестранни изпълнители.

Надежда КРЪСТЕВА