За четвърта поредна година НЧ „Родолюбие“ в Асеновград организира Национален литературен конкурс за ученици „Наследник съм на цар Иван Асен ІІ”

Асеновград. За четвърта поредна година Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград организира Национален литературен конкурс за ученици на тема „Наследник съм на цар Иван Асен ІІ”. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив секретарят на читалището Дафинка Комитова. Според регламента,  в конкурса могат да участват ученици от 11 до 19 години от цяла България и българските общности в чужбина. Възрастовите категории в конкурса са две – за ученици то 11 до 14 години и от 15 до 19 години. Всеки участник има право да представи едно есе, специално написано по темата на конкурса. Литературните творби могат да бъдат изпратени по имейл на адрес – daficom@abv.bg като прикачен файл с обозначение „За конкурса”, както и на адрес – гр. Асеновград 4230, обл. Пловдив, НЧ „Родолюбие–1873”, пл. „Академик Николай Хайтов” №4, За конкурса. Валидна е датата на пощенското клеймо на плика. Произведенията, които ще се изпращат по пощата, трябва да бъдат в 3 еднакви екземпляра. Творбите трябва да бъдат в размер до 2 стандартни страници, да бъдат подписани с трите имена на автора и да съдържат рождена дата, училище, адрес и телефон за обратна връзка. Срокът за изпращане на творбите е до 25 февруари. Предвиденият награден фонд в конкурса е осигурен от Община Асеновград и е в размер на 200 лв. В двете възрастови категории на участниците ще бъдат връчени по три награди, съответно 50 лв. за първо място, 30 лв. за второ и 20 лв. за трето място.
Награждаването ще се състои на 11 март пред паметника на цар Иван Асен ІІ в Асеновград. „По принцип винаги награждаването го правим на 9 март – датата, на която се е състояла битката при Клокотница през 1230 година. Тази година, обаче, се пада в събота и за да може да присъстват повече хора и самите ученици, награждаването ще бъде на 11 март“, коментира Комитова.
Тони МИХАЙЛОВ