За шеста поредна година в Асеновград се провежда конкурс за доброволческа инициатива

Асеновград. В Асеновград бе поставено началото на Шестите годишни номинации за доброволческа инициатива „Донка Пашкова“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Милена Марковска, директор на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, което е основен организатор на инициативата, в партньорство с община Асеновград и Националния алианс за работа с доброволци (НАРД). Марковска посочи, че конкурсът се реализира по повод Световния ден на доброволеца – 5 декември. Могат да участват всички организации и групи на територията на Община Асеновград, които са реализирали инициатива с помощта на доброволци през годината, без значение на цел и начин на организация, източници на финансиране, брой и възраст на доброволците. Номинираната инициатива трябва да е извършена от организации и/или от външни лица, но насочена към местната общност, също така да е реализирана в периода от декември 2018 година до декември тази година. „Целта на този конкурс е да покажем всички онези инициативи, които са се случили в нашата община и в които са участвали доброволци. Разбира се, да се стимулира доброволчеството, да покажем добрите хора, които правят нещо в полза на местната общност“, посочи Марковска.
Инициативи могат да бъдат номинирани от организации и отделни лица, като за целта се попълва формуляр, а предложения се приемат до 3 декември. Наградите ще бъдат обявени на 9 декември на специална церемония в Градската библиотека. „Най-добрите инициативи, реализирани с помощта на доброволци, ще получат приз „Донка Пашкова“, след като бъдат разгледани и оценени от специално жури с представители на медиите, на Бюро по труда –Асеновград и на сдружението на частните предприемачи. Надявам се, че през тази година ще бъдат номинирани още повече инициативи с помощта на доброволци. Конкурсът за доброволческа инициатива е едно от събитията в културния календар на община Асеновград по повод на декемврийските празници, което ни носи най-много топлина и светлина“, коментира Марковска и допълни, че всички номинирани инициативи ще получат грамоти за номинация.
„Критериите, по които се оценяват представените доброволчески инициативи са различни, но тук целта не е да покажем кои са най-добрите сред тях, а да ги покажем и всички да чуят за тях. Обикновено се връчват два или три приза „Донка Пашкова“, за да може да бъдат подкрепени повече инициативи. Иначе, основните критерии, които се имат предвид, са броя на участващите доброволци, постигнатите резултати и ефекта върху местната общност. Неслучайно номинациите носят името на Донка Пашкова – първият щатен библиотекар в град Асеновград, която години наред като доброволец е разнасяла книги из града, за да дава знания и грамотност на хората“, каза още директорът на Градската библиотека в Асеновград.
По думите на Марковска, с всяка следваща година нараства броят на доброволческите инициативи в Асеновград, което е и основната цел на конкурса – да мотивира хората, да ги вдъхнови да правят добри неща.
Тони МИХАЙЛОВ