За 164-ти път бе открита новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

За 164-ти път бе открита новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На празника присъстваха зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова, Лидия Парпулева – старши експерт за обучение в начален етап към Регионално управление на образуванието – Смолян, директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, много ученици, учители, родители и гости. Празникът започна с вдигане на националния трибагреник под звуците на химна на Република България и с представяне знамето на училището.

Пред всички присъстващи директорът на училището Росица Шехова заяви, че първият учебен ден е като национален празник за всички ученици, учители, родители, баби и дядовци. „Първият учебен ден е денят, в който се сплотяваме в общности – класове, училища, нация. Готови сме да продължим напред, а видимо в този ден най-развълнувани и почитани са първокласниците. Те тази година са 3 паралелки, общо 55 деца“, посочи Шехова. Тя се обърна специално към първокласниците и отбеляза, че днес те стават част от голямо семейство на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. „Бъдете здрави, любознателни и упорити и ще успеете като всички зрели и стабилни хора. Нашето много старо училище е младо заради вас – първокласниците и младите хора на града, които срещат тук науката, приятелите, любовта, реализират себе си. Поколение след поколение децата и младежите на Смолян израстват обгрижвани от педагози в нашето родно училище“, допълни Шехова. Тя подчерта, че са горди с устойчивите резултати на учениците, постигнати на държавни зрелостни изпити, национални външни оценявания, олимпиади и състезания. Екипът на училището успешно реализира образователни проекти, а за учебната 2018-2019 година, резултатите на възпитаниците им, го наредиха на челните места, по хуманитарни науки традиционно училището е първо в областта. „Успешно реализираме множество проекти, три форми на обучение, подобряваме образователните услуги за ученици със специални образователни потребности, организираме целодневно обучение за ученици от първи до седми клас, работим по всички национални програми и проекти по програмата „Еразъм“, както и по оперативни проекти на страната ни. Това разширява многократно възможностите за реализация на нашите ученици. Мисията на нашето училище е да се научим да учим. Това не е просто слогън, това е логиката на живота. На тази логика са подвластни всички наши ученици, учители и родители. Стремежът ни е да се утвърждава компетентностен подход, да се утвърждават форми на обучение, които да развиват функционалната грамотност на нашите ученици. Ние се стараем да бъдем в крак с новото време и ще дадем пълноценна образователна услуга на всички възпитаници“, каза още Росица Шехова.

Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова поздрави ученици, учители и родители от свое име и името на кмета Николай Мелемов. „По традиция този ден е празничен. Вълнуващо събитие, съчетаващо в едно ентусиазма на младостта и силата на мъдростта. С него е свързан стремежът на българина към просвета и наука, към духовността, която ни съхранява като народ и държава. Динамичното време, в което живеем, изисква образовани и находчиви млади хора. Основите на европейското настояще и бъдеще на нашата страна се градят в българското училище, за което са необходими усилията и личният принос на всеки педагогически специалист, ученик и родител. Няма съмнение, че учителите, техните възпитаници и родителската общност в Община Смолян ще отговорят достойно на съвременните предизвикателства. За да има модерна и просперираща България!“, каза още в словото си Венера Аръчкова.

Лидия Парпулева от РУО – Смолян също пожела на учениците здрави и всеки ден в училище да бъде ден за щастие и знание. На учителите пожела здраве, професионални успехи, лична удовлетвореност и много щастливи мигове с учениците.

След отправените поздрави и кратката програма от учениците, първокласниците, последвани от по-големите ученици прекрачиха прага на училището и чуха първия училище звънец.

Нели ГЕРГЬОВСКА